ipad-aircraft-manuals

Vliegtuig naar Brussel zakte 1,5 kilometer terwijl piloot druk was met iPad

Een merkwaardig incident vond plaats in een vliegtuig op weg naar Brussel: het toestel dook 1,5 kilometer omlaag, omdat de ene piloot in slaap was gevallen en de andere piloot te druk was met apps op haar iPad.

ipad-aircraft-manualsReizigers op een vlucht van Mumbai naar Brussel kregen de schrik van hun leven, toen hun vliegtuig een val maakte van 5000 voet (1,5 kilometer). De captain bleek te slapen en de co-piloot lette niet op, omdat ze te druk was met apps op haar iPad. De twee piloten van Jet Airways zijn geschorst. Gelukkig liep het voor alle 280 inzittenden goed af: de co-piloot maakte de captain wakker, die het vliegtuig weer onder controle kreeg.

Turkse luchtverkeersleiders zagen dat het vliegtuig een scherpe duik omlaag maakte en stuurden daarom een noodbericht naar het vliegtuig, om te vragen waarom ze waren afgeweken van de voorgeschreven route en vlieghoogte. Ook gaven ze instructies om weer hoogte te winnen, omdat ze op dezelfde hoogte dreigden te komen als een ander vliegtuig. Het toestel bevond zich bovendien op een drukke vluchtroute richting Europa.

Indiase luchtvaartautoriteiten gaan een onderzoek instellen en hebben informatie van de vluchtrecorder opgevraagd. Merkwaardig is dat de luchtvaartmaatschappij en de piloten het incident zelf niet bij de autoriteiten hebben gemeld en ook geen melding hebben gemaakt in het flight safety report, terwijl de Turkse luchtverkeersleiding het incident wel registreerde. De twee piloten zijn geschorst en Jet Airways heeft drie mensen ingeschakeld om het trainingsprogramma van de piloten nog eens grondig te bestuderen.

Het incident gebeurde in een Boeing 777-300 op een hoogte van 34.000 voet. De captain beweert dat hij niet zomaar in slaap was gevallen, maar dat het een geplande rustpauze was. iPads vervangen steeds vaker de zware koffers die piloten moeten meenemen in de cockpit. Het geeft ze makkelijk toegang tot informatie, maar het gevaar bestaat dat ze ook iets teveel afleiding bieden.

Via: Indian Express

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2014, 14:19
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad, vliegtuig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.