Visitekaartjes zijn verleden tijd: iPhone en Gmail zijn voldoende

Visitekaartjes zijn verleden tijd, schrijft het zakenblad Fast Company. Door digitaal te gaan bespaar je niet alleen bomen, maar leg je ook makkelijker connecties, bespaar je tijd en kun je je imago aanpassen aan het moment.

visitekaartjeVisitekaartjes zijn verleden tijd, schrijft het zakenblad Fast Company. Met Gmail en een iPhone kun je veel persoonlijker reageren, wordt alles netjes gearchiveerd en wordt het makkelijker om te netwerken. Maar wat zeg je dan, als iemand je vraagt om je visitekaartje zonder als een zuinige Hollander over te komen? Als je zegt dat je visitekaartjes nét op zijn, denken mensen al snel dat je ze helemaal niet hebt.

Een redacteur van Fast Company is helemaal op digitaal overgestapt. Hij zegt gewoon dat hij compleet op digitaal is overgestapt en krijgt daarbij complimenten voor zijn milieubewuste aanpak. Vervolgens voert hij het e-mailadres van de persoon in, laat de andere persoon meekijken of er geen spelfout is gemaakt en stuurt later thuis een e-mailtje met meer informatie.

Meer dan een todo-applicatie op de iPhone (bijvoorbeeld Appigo To-Do) en een goed ingedeelde Gmail-contactenlijst heb je niet nodig. Bij het mailen stuur je meteen een éénregelige samenvatting van het gesprek dat je hebt gehad. Zo’n aanpak is op vijf punten beter:

1. Je legt connecties: bij een visitekaartje knik je vriendelijk dat je nog contact zal opnemen, maar het komt er nooit van. Bij e-mail heb je daadwerkelijk iemand aan je zakelijke netwerk toegevoegd. Helemaal als je je LinkedIn-account en andere sociale netwerksites in je e-mail noemt.
2. Papier is technologie 1.0: de meeste mensen hebben meerdere rollen, meerdere Twitter-accounts en e-mailadressen. Dat past nooit op één kaartje. Via e-mail kun je je presentatie op de persoon aanpassen.
3. Visitekaartjes roepen schaamte op, als je ergens niet meer werkt: het komt steeds vaker voor dat mensen een kaartje geven en zeggen dat ze niet meer bij het betreffende bedrijf werken. Daarna volgt er een verhaal waarom ze ontslagen zijn. Via e-mail heb je geen excuus nodig.
4. Tijdbesparend: je kunt dagen broeden op het juiste lettertype en de juiste papierkwaliteit voor een visitekaartje waar je langere tijd happy mee moet zijn. Hoeft niet meer: e-mail kun je elke dag aanpassen aan je veranderende wensen.
5. Alle contacten worden automatisch gearchiveerd en zijn doorzoekbaar. Probeer dat maar eens met de berg visitekaartjes in je bureaula! Als je iemand ontmoet is er vaak niet meteen een dringende reden om met iemand zaken te gaan doen. Maar een paar weken later is die reden er wel. Via e-mail heb je dan binnen een paar seconden de juiste contactgegevens te pakken.

Kortom: gooi je visitekaartjes weg! En als je toch nog dingen met visitekaartjes wilt doen, dan zijn er heel veel iPhone-applicaties om je vCard uit te wisselen.

Zijn er meer mensen die ervaring hebben met het aan de kant zetten van visitekaartjes?

Via: Fast Company

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2009, 11:45
Categorie Achtergrond
Onderwerp visitekaartje

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.