The Beatles

Vijf miljoen Beatles-nummers en miljoen albums gedownload vanuit iTunes Store

In twee maanden tijd zijn er vijf miljoen tracks en één miljoen albums van The Beatles gedownload vanuit de iTunes Store. 'Abbey Road' is het verkochte album in de V.S. en 'Here Comes the Sun' het populairste liedje.

The BeatlesApple heeft in twee maanden tijd wereldwijd vijf miljoen nummers en één miljoen albums van The Beatles verkocht in de iTunes Store. ‘Abbey Road’ is het meest verkochte album in de V.S. en ‘Here Comes the Sun’ het populairste liedje, schrijft The Loop.

Opvallend is dat er in de eerste week al twee miljoen Beatles-nummers en 450.000 albums werden verkocht. Bijna de helft van de totale verkoop tot nu toe vond dus plaats in de eerste week dat het complete oeuvre van The Beatles beschikbaar was in de iTunes Store.

Apple heeft er jaren voor gevochten om de muziek van de ‘fab four’ aan te mogen bieden in de iTunes Store. Uiteindelijk lukte dit en kwamen de platen 16 november 2010 wereldwijd beschikbaar als download. Veel media-aandacht en een grote reclamecampagne in de VS hebben de verkopen waarschijnlijk flink opgestuwd. Apple heeft zelfs speciale iTunes giftcards gemaakt, waarmee je onder meer de ‘Beatles Box Set’ cadeau kunt doen.

Volgens berichten uit de muziekwereld hebben de Beatles een aparte deal gesloten met Apple: ze krijgen rechtstreekse royalties. Normaal krijgen topartiesten tussen de 20 en 25 procent per muzieknummer, maar door de rechstreekse afspraken met Apple ligt dat bij de resterende bandleden en hun erfgenamen veel hoger.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2011, 19:25
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen downloaden, itunes store, muziek, The Beatles

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.