Viaplay korting

‘Viaplay wil zich terugtrekken uit Nederland’

Viaplay zou de Nederlandse uitzendrechten voor sport willen verkopen aan Nederlandse partijen. Met name RTL en VodafoneZiggo zouden daarvoor in beeld zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Viaplay stelde gisteren de publicatie van de kwartaalcijfers uit, omdat er belangrijke ontwikkelingen gaande zouden zijn over de toekomst van het bedrijf. De kans is aanwezig dat Viaplay zich terugtrekt uit de Nederlandse markt, waardoor de uitzendrechten voor de Formule 1 en Premier League weer in andere handen kunnen komen. Het bedrijf belooft uiterlijk 28 november de kwartaalcijfers alsnog te publiceren. Volgens sportmarketeer Chris Woerts is Viaplay in gesprek om de Nederlandse uitzendrechten te verkopen. Die rechten zouden ver boven de marktwaarde zijn gekocht: Viaplay betaalde €30 miljoen per jaar.

Nederlandse uitzendrechten voor Formule 1

Die hoge prijs is nu een obstakel om de rechten aan een andere partij te verkopen. Zij zouden niet bereid zijn om enorme bedragen te betalen. In juli 2023 schreven we nog dat Viaplay zou vertrekken uit diverse landen, maar wel in Nederland blijft. Het zag er dan ook hoopvol uit: nadat het Franse mediabedrijf Canal+ en de Tsjechische investeerder PFF Group geld in het bedrijf hadden gestoken, keek Viaplay weer vol vertrouwen naar de toekomst. Door 30 procent van het personeel te ontslaan waren bovendien de kosten flink afgenomen. Er werd zelfs een nieuwe deal gesloten, waardoor Viaplay-kijkers ook toegang krijgen tot F1 TV Pro. Het heeft niet meteen het gewenste succes gehad: vorig kwartaal leed het bedrijf een verlies van 6,5 miljoen euro.

Viaplay app op de iPhone in Nederland
Behalve naar sport kun je bij Viaplay ook allerlei films en series kijken.

Geld terug voor abonnees

Nederland is een belangrijke markt voor Viaplay, vooral vanwege het succes van de Formule 1 en de Max Verstappen-gekte. In Nederland heeft Viaplay meer dan een miljoen abonnees. Als Viaplay erin slaagt om de uitzendrechten van de Formule 1 te verkopen aan een andere partij, dan zijn de problemen niet direct voorbij: het bedrijf zal ook een deel van het abonnementsgeld moeten terugbetalen aan Nederlandse abonnees. Misschien is er een onverwachte suikeroom om de Formule 1-fans gerust te stellen: Apple zou óók interesse hebben in de Formule 1-rechten, maar dan wereldwijd.

Bekijk ook

'Apple wil meebieden voor Nederlandse Formule 1-rechten'

Apple zou overwegen om een bod uit te brengen op de uitzendrechten van de Formule 1. De deal is bedoeld om meer kijkers te trekken voor Apple's eigen tv-dienst en mogelijk ook als extra betaalde bundel.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.