Verlanglijst voor iOS 8: wat willen we zien?

We zetten onze wensen en verwachtingen voor iOS 8 alvast op een rij. Van Siri in het Nederlands tot Healthbook. Waar kijk jij naar uit?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 logoDe uitnodigingen voor WWDC 2014 zijn de deur uit en de kaartjes zijn gekocht. Het is daarom enkel een kwestie van wachten tot Apple tijdens de WWDC-keynote iOS 8 zal presenteren. Maar wat zal Apple in deze nieuwe iOS-versie veranderen? iOS 7 zorgde voor een compleet redesign, wat doet vermoeden dat Apple zich ditmaal vooral zal richten op praktische verbeteringen en nieuwe functies. Waar hopen we het meeste op in iOS 8? We zetten onze wensen en verwachtingen op een rij.

Healthbook

Healthbook screenshotsToegegeven: Healthbook staat vooral op onze lijst omdat we op de nieuwe iOS 8-app rekenen. Gerucht na gerucht verwijst naar Healthbook en ook de eerste beelden zijn al naar buiten gelekt. Met Healthbook kun je in iOS je gezondheid in de gaten houden. Hiervoor worden ingebouwde hulpmiddelen zoals de M7-chip van de iPhone 5s gebruikt, maar de kans is ook groot dat de iWatch gezondheidsinformatie aan Healthbook zal leveren.

De iWatch-integratie van Healthbook doet gelijk vermoeden: zal Apple de iWatch ook op WWDC aankondigen? WWDC is de afgelopen jaren voornamelijk een software-evenement, maar het is uiteraard altijd mogelijk dat Apple nu alvast het horloge zal tonen.

Communicatie tussen apps

Audiobus 2Op het moment kunnen iOS-apps slechts in beperkte mate met elkaar communiceren. De ene app kan je doorsturen naar een andere app met behulp van een speciale linkstructuur, maar zelden is een app in staat om een directe verbinding te leggen. Apple beloofde in iOS 7 al beterschap voor muziek-apps met behulp van inter-app-audio, maar we hebben verder nog geen manier om twee apps aan elkaar te koppelen. Dat begint met iedere iOS-versie een steeds meer gewilde functie te worden.

We willen dolgraag dat twee apps met elkaar kunnen communiceren, zodat je bijvoorbeeld een schrijfsel in een tekstverwerker vlekkeloos kunt doorsturen naar de conceptenbak van je favoriete mailapplicatie. Of dat je een geplande reis in Apple Maps kunt voortzetten in je favoriete routeplanner. Dat is allemaal uiteraard niet zonder risico: door apps meer toegang te geven tot andere apps, vergroot Apple ook de kans dat er malware-apps in de App Store worden ingediend. Integreer de communicatiemethode verkeerd en de ene app kan een ander afsluisteren. Het lijkt ons echter niet onmogelijk om een oplossing te vinden.

Afbeelding: Audiobus 2

Betere multitasking op iPad

De iPad heeft een groter scherm dan de iPhone en iPod touch, maar tot nu toe hebben we deze schermgrootte voornamelijk gebruikt om apps beter in beeld te brengen. We zijn nog steeds niet in staat om het grote display te gebruiken om bijvoorbeeld twee apps naast elkaar te tonen. Daar wordt het inmiddels wel eens tijd voor. Door de multitasking in de iPad te veranderen en verbeteren, zou de tablet een geduchtere concurrent worden voor laptops. De mogelijkheid om een browser en tekstverwerker naast elkaar te draaien zou immers een flink effect op je productiviteit kunnen hebben.

Flexibele toetsenbordondersteuning

fleksy iphoneWe zitten nu al jarenlang vast aan het standaard iOS-toetsenbord, terwijl er in de App Store genoeg zeer interessante alternatieven te vinden zijn. De iPhone-app Fleksy laat bijvoorbeeld zien hoe je in sommige gevallen veel sneller kunt typen. Het zou Apple sieren om ondersteuning voor alternatieve toetsenborden aan iOS toe te voegen. Wellicht dat iemand dan gelijk een keyboard kan ontwerpen met een minder verwarrende shiftknop.

Voorvertoning en Teksteditor

TextEdit Preview iOS 8Net als bij Healthbook, rekenen we een beetje op Voorvertoning en Teksteditor omdat eerdere geruchten al op het bestaan van de apps hebben gewezen. Dat haalt echter niet weg dat Apple hiermee een lang gehoorde wens in vervulling brengt. Apple kan van Voorvertoning namelijk een centraal bestandssysteem voor de iPhone maken, met daarin alle bestanden waar apps gebruik van kunnen maken. We vermoeden dat Apple dan alleen extra bestanden zou tonen, die je nu via bestandsdeling in losse apps kunt zetten. De mappenstructuur van je iDevice zal waarschijnlijk ontoegankelijk blijven. De hoop is uiteraard dat iCloud ook een grote rol zal spelen: de bestanden zouden tussen een Mac en iOS-apparaat gesynchroniseerd kunnen worden, waardoor Apple ineens een directere concurrent voor Dropbox wordt.

Berichtencentrum met wisknop

Geruchten wijzen op een versimpeld Berichtencentrum in iOS 8, maar eigenlijk willen wij maar één ding: een knop waarmee je in één keer alle ontvangen pushnotificaties van het scherm haalt. Op het moment kun je ontvangen berichten verwijderen met het kruisje rechtsboven bij een lijst app-specifieke notificaties, maar op een iPhone met meerdere pushapps ben je dan alsnog een aardige poos bezig. Door ons alle berichten in één keer te laten verwijderen, zou het ineens een stuk makkelijker zijn om gelezen notificaties op te ruimen – waardoor Berichtencentrum ineens in een handige nakijkplek verandert.

Donkere interfaceoptie

tweetbot nachtthemaiOS 7 introduceerde een compleet vernieuwde interface, waarin skeuomorfische elementen werden omgeruild voor platte, toch vooral witte vlakken. Dat brengt een nadeel met zich mee: lig je bijvoorbeeld in een donkere slaapkamer met je iPhone, dan is het scherm vaak een stuk feller dan in iOS 6 het geval was. Apple kan dit oplossen door in iOS 8 een donkere interface te introduceren, met zwarte of donkergrijze vlakken. Apps die standaard de witte velden van XCode gebruiken, zouden zo automatisch een donker alternatief bieden. iOS-apps Tweetbot 3 en Reeder 2 hebben eerder al nachtthema’s geïntroduceerd die laten zien hoe een donker iOS zou zijn.

Nog niks wijst op een nachtthema, maar de manier waarop dit zou werken is nu alvast te bedenken. Er zou een instelling kunnen staan op het ontgrendelscherm, of de iPhone zou aan de hand van de lichtsensor bepalen of je een nachtthema wil gebruiken. Dat lijkt in elk geval handiger dan een instelling verborgen in iOS: je moet het thema in- of uitschakelen voordat je de iPhone met zijn felle, witte schermen ontgrendelt.

Nederlandse Siri

Siri iOS 7Het is met iedere iOS-versie een veelgevraagde functie onder iCulture-lezers, dus hij kan uiteraard niet in deze lijst ontbreken. We hopen er ook dit jaar op dat Apple in iOS 8 eindelijk een Nederlandstalige versie van Siri zal introduceren. Op het moment wijzen er bar weinig geruchten op dat dit zal gebeuren, al hoorden we een lange tijd geleden dat Apple personeel zoekt voor de Nederlandse Siri-vertaling.

Uiteraard kan Siri op nog meer fronten worden verbeterd in iOS 8, door bijvoorbeeld een API beschikbaar te stellen. Hierdoor zouden apps gebruik kunnen maken van de virtuele assistent. Je zou dan bioscoopkaartjes via Siri kunnen bestellen in Nederland, of appspecifieke informatie opgelezen krijgen. Geruchten wijzen op een verbeterde versie van Siri in iOS 8 die op slimme wijze voorspelt waar je naar wil kijken. Een functie die voor de iWatch wel eens een belangrijke rol kan spelen.

Wat wil jij zien?

We hebben onze wensen en verwachtingen voor iOS 8 op een rij gezet, maar zijn uiteraard ook benieuwd waar jullie het meeste naar uitkijken. Welke van de hierboven genoemde ideeën kijken jullie het meeste naar uit? Heb je een ander idee dat je veel liever in iOS 8 verwerkt ziet worden, dan kun je het ons uiteraard ook vertellen in de reacties bij het artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2014, 14:53
Categorie iOS
Onderwerp ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.