Verizon kondigt CDMA-versie van iPhone 4 aan

Verizon heeft de iPhone 4 aangekondigd voor het CDMA-netwerk. Deze zal vanaf 10 februari 2011 in de Amerikaanse winkels liggen en is alleen met tweejarig abonnement te krijgen.

verizon iphoneNa jarenlange speculatie is het eindelijk zover: de Amerikaanse operator Verizon heeft een eigen versie van de iPhone aangekondigd. Een aparte versie was nodig, omdat de huidige GSM-gebaseerde versie van de iPhone niet voor het Amerikaanse CDMA-netwerk geschikt is. De Verizon iPhone zal vanaf 10 februari 2011 te koop zijn voor een prijs vanaf $199,99 bij afsluiting van een tweejarig abonnement.


“Today two innovators are coming together”, zo kondigde Verizon-topman Lowell McAdam de samenwerking aan. Apple heeft de smartphonemarkt ‘uitgevonden’ (of in ieder geval voor de definitieve doorbraak gezorgd) en Verizon heeft in de VS zelf ook een aantal mobiele innovaties gedaan. De strategische samenwerking tussen beide bedrijven heeft zich de afgelopen twee jaar ontwikkeld. Dit heeft geleid tot de productlancering van vandaag: McAdam kondigde samen met Apple COO Tim Cook de Verizon-versie van de iPhone 4 aan.

verizon iphone

Qua uiterlijk ziet de Verizon iPhone 4 eruit zoals het AT&T-model dat we ook in Nederland en de rest van de wereld al kennen. Binnenin is de techniek anders: de telefoon maakt alleen verbinding met CDMA- en EVDO Rev. A-netwerken. FaceTime gebruiken is ook mogelijk. Opvallend is dat de iPhone 4 niet geschikt is gemaakt voor LTE, de snelle 4G-techniek die overal in de VS wordt uitgerold. Afgelopen week was 4G tijdens de Consumer Electronics Show (CES) een van de belangrijkste mobiele thema’s. Toestelfabrikant HTC kondigde maar liefst drie nieuwe telefoons met 4G-functionaliteit aan, in samenwerking met drie grote mobiele operators.

Met de aankondiging van Verizon komt er een einde aan het exclusieve contract tussen Apple en AT&T in de VS. AT&T was wereldwijd nog een van de weinige operators met een exclusief iPhone-contract. Voor de Amerikanen betekent het, dat ze meer keuze hebben en de iPhone op “the most reliable” netwerk kunnen gaan gebruiken, zoals de reclameslogan luidt. De 16GB iPhone 4 is verkrijgbaar vanaf $199,99 bij een tweejarig abonnement, de 32GB iPhone 4 ligt vanaf $299,99 in de winkel. Verizon heeft de klantenservice opgeschroefd en heeft duizenden iPhone 4-toestellen op het netwerk getest. Een grondige test was nodig, omdat het CDMA-netwerk fundamenteel anders van opbouw is. Verizon is van plan om het 3G-netwerk in de VS verder uit te breiden voor de iPhone, naast de investeringen die ze ook al in LTE doen.

Tijdens de Q&A-sessie kwam aan bod, waarom Apple niet voor LTE heeft gekozen. Volgens Verizon en Apple zouden de eerste generatie LTE-chips teveel design-eisen hebben gesteld aan het apparaat. Apple had de iPhone dan anders moeten ontwerpen en wilde dat niet. De afweging was verder, dat beide bedrijven de iPhone 4 nu wilden introduceren en niet wachten op een volgende generatie.

Overigens is de overeenkomst tussen Apple en Verizon meerjarig, maar niet exclusief. Operator Sprint, die ook een CDMA-netwerk in de VS exploiteert, zou de iPhone ook kunnen gaan verkopen. Apple heeft het antenne-ontwerp voor de CDMA-versie geoptimaliseerd. Wel is er voor de CDMA-gebruikers een minpunt: je kunt niet tegelijk bellen en internetten, net zoals bij andere CDMA-toestellen.

Inmiddels is ontdekt dat de breuklijnen van de antenne en de plaatsing van de knoppen bij deze nieuwe iPhone iets anders zijn. De lagere plaatsing van de muteknop kan tot gevolg hebben dat er aparte beschermhoezen nodig zijn.

iphone verizon knoppen

Meer informatie is te vinden op de website van Verizon.

Wat betekent deze aankondiging voor Europese gebruikers? Voorlopig helemaal niets: de vandaag aangekondigde versie van de iPhone 4 werkt niet op het GSM-netwerk, maar alleen op het CDMA-netwerk en dat is in Europese landen niet operationeel. Wel betekent de aankondiging een mijlpaal voor Apple: AT&T is niet langer de exclusieve aanbieder in de VS, qua aantallen verkochte toestellen varuit de belangrijkste markt voor Apple. En ze brengen voor het eerst een afwijkende iPhone binnen het productaanbod uit. Wie niet goed thuis is in mobiele technologie raden we aan de Wikipedia-artikelen over CDMA en LTE te lezen, alvorens te reageren. Lees ook dit artikel (Engels) voor het verschil tussen GSM en CDMA.

In een hands-on filmpje zie je de overeenkomsten tussen de inmiddels bekende iPhone 4 en de Verizon iPhone 4:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.