iMac-Photos-app

Waarom UXKit voor Mac-ontwikkelaars belangrijk is

De nieuwe Foto's-app voor Mac maakt gebruik van het nieuwe UXKit framework. Waarom zijn ontwikkelaars daar zo enthousiast over?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iMac-Photos-appApple bracht niet alleen Foto’s voor OS X uit, maar blijkt daarbij ook een nieuw framework met de naam UXKit te hebben gebruikt. UXKit is Mac-variant van een framework dat al langer beschikbaar is voor iOS: UIKit. Ontwikkelaars lieten vannacht op Twitter meteen hun enthousiasme blijken. Maar waarom eigenlijk?

Om te begrijpen waarom ontwikkelaars blij worden van UXKit, is het handig om te weten welke rol UIKit speelt bij het ontwikkelen van iPhone- en iPad-apps. UIKit is een belangrijk framework voor iOS en legt het raamwerk voor mobiele apps, mobiele gebruikersinterfaces, interacties en meer. Wat Apple al gedaan heeft, hoef je zelf niet meer opnieuw uit te vinden. Op de Mac was een soortgelijk framework nog niet beschikbaar. Ontwikkelaars konden wel gebruik maken van AppKit, maar dat is fundamenteel anders dan UIKit.

Met UXKit zouden Mac-ontwikkelaars hun bestaande iPhone- en iPad-apps veel gemakkelijker en sneller kunnen omzetten naar Mac-apps. Het betekent overigens niet meteen dat iOS en OS X naar elkaar toe groeien, maar als beide vrijwel dezelfde frameworks gebruiken, kost het minder moeite. UXKit kan ook zorgen voor een consistentere gebruikersinterface op verschillende platformen. Louter voordelen dus. Geen wonder dat ontwikkelaars er al jaren om vroegen.

Er is alleen één probleem: UXKit is momenteel nog private en mag alleen door Apple zelf gebruikt worden. Er zijn nog wel meer private frameworks, die Apple in staat stellen om allerlei functies toe te voegen aan apps, die voor ontwikkelaars niet beschikbaar zijn. Beperkingen gelden op veel meer vlakken bij Apple: zo is het nog nauwelijks mogelijk om leuke Apple Watch-apps te maken, omdat je als ontwikkelaar de sensoren van het horloge niet mag gebruiken. Apple zelf mag dat wel.

Dat geldt momenteel ook nog voor UXKit, dat gebruikt is voor Foto’s voor OS X. Het UXKit-frame wordt is ontdekt in bestanden van deze app, die op termijn iPhoto gaat vervangen. Misschien heeft de ontwikkeling van Foto’s voor Mac wel zo lang geduurd omdat het voor Apple de eerste keer is dat ze met UXKit hebben ontwikkeld. En misschien geeft UXKit wel de aftrap voor een nieuwe richting die Apple inslaat, als het op apps ontwikkelen voor OS X aankomt. Ontwikkelaars spreken op Twitter al van “de toekomst”.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2015, 11:34
Categorie Mac & macOS
Onderwerp developers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.