Ultrasonic Touchless Input: iPad bedienen zonder het scherm aan te raken

Elliptic Labs heeft een oplossing gevonden om het scherm van de iPad (en andere touchscreen-tablets) te bedienen, zonder het scherm aan te raken.

touchscreenElliptic Labs heeft iets bedacht, waarmee het probleem van vieze vingers op het iPad-scherm voorgoed is opgelost. Ze hebben een oplossing om je iPad te bedienen, zonder het scherm aan te raken. Deze zogenaamde Ultrasonic Touchless Input-technologie was op de CES te zien en is bedoeld voor apparaten zoals de iPad, maar ook voor monitors. Een speaker zendt geluid in hoge frequenties uit (te hoog om met het menselijk oor te herkennen) en een serie microfoons luistert naar de weerkaatsing van de geluiden.

Daaruit valt af te leiden waar je hand zich bevindt, terwijl je zwaait of een andere beweging maakt. Je kunt een veegbeweging in de lucht maken om te bladeren door een serie foto’s op het scherm of om naar het volgende muzieknummer te bladeren. Elliptic Labs gebruikt hiervoor kennis van bijvoorbeeld signaalverwerking. Elliptic Labs is een Noors bedrijf met 15 medewerkers. De technologie is volgens een interview dat TUAW op de beursvloer had, al in gebruik in een Noors ziekenhuis, waar de chirurgen tablets met touchscreen kunnen bedienen, zonder hun steriele handschoenen uit te doen. Momenteel is het aantal handelingen nog beperkt, maar er kan in de toekomst bijvoorbeeld ook rekening worden gehouden met de snelheid waarop je met je hand beweegt. Je hand moet zich wel dichtbij het scherm bevinden.

Hieronder zie je twee video’s waarin de techniek te zien is:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 januari 2011, 8:25
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, multitouch, touchscreen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.