Weet Uber straks altijd waar je uithangt?

Privacygroep EPIC dient een klacht in tegen Uber, omdat de nieuwe privacy-voorwaarden te ver gaan. Wat is er precies aan de hand?

Uber-Logo
Een Amerikaanse privacygroep dient een klacht in tegen Uber, omdat nieuwe privacyvoorwaarden aantonen dat de app binnenkort altijd weet waar je bent, ook als je de app op dat moment niet gebruikt.

EPIC (Electronic Privacy Information Center) nam de nieuwe privacy-voorwaarden van Uber door, die het bedrijf op 15 juli invoert. Hieruit blijkt dat de app de locatiegegevens van gebruikers trackt en opslaat, zelfs als de app gesloten is. Ook heeft de app toegang tot het adresboek van de gebruiker, mits hiervoor toestemming gegeven is.

‘Oneerlijk en misleidend’

Volgens EPIC staat Uber bekend om het “misbruiken van persoonlijke informatie”, zo stelt Marc Rotenberg van EPIC in een gesprek met de New York Times. De nieuwe regels zouden oneerlijk en misleidend zijn, en vormen volgens de privacy-organisatie een direct gevaar voor de privacy van gebruikers.

Om een last minute stokje voor de nieuwe regels te steken, dient EPIC daarom een klacht in bij de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC).

Uber reageert

In een reactie laat Uber weten zich geen zorgen te maken. De klachten zouden ongegrond zijn, omdat Uber zich wel degelijk bekommert om de privacy van haar gebruikers. “We hebben onze privacyverklaring simpelweg gestroomlijnd om ze transparanter en leesbaarder te maken”, aldus de verklaring van Uber aan de New York Times.

Of de FTC ook daadwerkelijk een onderzoek instelt is nog even de vraag. Doorgaans worden dergelijke verzoeken van externe organisaties altijd bekeken. Vervolgens besluit men of er een onderzoek nodig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2015, 11:34
Categorie Apps
Onderwerpen privacy, uber

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.