AED-locaties-aanmelden

Help defibrillators in kaart brengen met de EHBO-app

Zo snel mogelijk een AED (defibrillator) vinden kan van levensbelang zijn. De EHBO-app van het Rode Kruis is voorzien van een nieuwe functie, waarmee iedereen kan helpen om AED's door heel het land op de kaart te zetten.

AED-locaties-aanmelden

Iedere seconde telt in geval van nood, zeker als iemand accuut medische hulp nodig heeft. Door het hele land zijn er duizenden Automatische Externe Defibrillators (AED’s) verspreid, maar de locaties ervan zijn veelal onbekend. Met deze app kan dit probleem met hulp van alle deelnemers opgelost worden.


Het Rode Kruis heeft de Nederlandse app AED4EU overgenomen (van RadboudUMC) om de locaties van AED’s in kaart te brengen. In deze database zijn sinds 2009 al meer dan twintigduizend defibrillators aangemeld, maar er valt nog een hoop te winnen.

20.000 gedaan, nog 40.000 te gaan

Zo zijn er minstens 40.000 AED’s waarvan de locatie voor de meesten onbekend is. Dit is een groot probleem, omdat er volgens het Rode Kruis iedere week gemiddeld 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. Op zo’n moment moet er zo snel mogelijk (het liefst binnen zes minuten) een AED gevonden worden.

AED-locaties AED-locaties

Na de nieuwe update van de EHBO-app kan iedereen helpen om AED-locaties op de kaart te zetten. Om hieraan mee te doen dien je eerst een account aan te maken vanuit de app. Als je e-mailadres bevestigd is, kun je beginnen met het toevoegen van AED’s op de kaart van Nederland.

AED’s goedkeuren

Als je de kaart met AED locaties opent zie je zowel groene als oranje icoontjes verschijnen. De groene pijltjes geven defibrillators aan die door minstens een persoon zijn goedgekeurd, terwijl de oranje punten AED’s aangeven die nog op een dergelijke beoordeling wachten.

Lees ook: Beste 5 EHBO-apps bij medische problemen thuis of op vakantie.

Naast de mogelijkheid om AED’s te vinden en aan te melden bevat de EHBO app van het Rode Kruis handige info bij verschillende noodsituaties en is er een handige checklist aanwezig om te zien of je verbanddoos thuis of in de auto nog goed gevuld is. Meer weten over de app? Check dan het artikel waarin we de functies van de EHBO-app bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2015, 13:06
Categorie Apps
Onderwerpen ehbo, rode kruis
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.