Transavia.com begint proef met iPads en papierloze vliegtuigen

Transavia.com gaat een proef uitvoeren met iPads in vliegtuigen. De piloten en pursers kunnen voortaan handleidingen raadplegen, briefingpakketten downloaden en formulieren invullen op de iPad.

transavia ipad pilotDe Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia.com is gestart met een pilot, waarbij wordt gestreefd naar een papierloze cockpit en cabine. Door gebruik te maken van een iPad-app kunnen de briefingpakketten en handleidingen voortaan digitaal worden meegenomen. Tijdens en na de vlucht kan de bemanning formulieren via de iPad invullen en verzenden. De iPad-app is gerealiseerd met partner M2Mobi, die eerder de officiële Schiphol-app voor de iPhone maakte.

Bij een vlucht komt veel papierwerk kijken, zoals briefingpakketten ter voorbereiding op de vlucht. Tijdens en na een vlucht moeten formulieren zoals het Air Safety Report, Cabin Flight Report en Flight Debriefs worden ingevuld. Dit kan voortaan op de iPad.

Formulieren kunnen meteen worden verwerkt en hoeven niet meer handmatig te worden overgenomen. Er is gekeken naar een app die zo eenvoudig mogelijk te gebruiken is voor de piloten en pursers. Ook voor naslag is de iPad geschikt: digitale handleidingen maken het voor het cabinepersoneel makkelijker om specifieke informatie te zoeken. Er zullen 20 piloten en pursers worden voorzien van een iPad, in de periode van nu tot de zomer. Daarna zal Transavia.com evalueren of de iPad op grotere schaal kan worden ingezet. De kans daarop is groot, want maatschappijen als Alaska Airlines en Delta zijn al overgestapt op de iPad als vervanger van de zware pilotenkoffer. En ook Transavia’s moederbedrijf KLM was ermee aan het testen. De Amerikaanse luchtmacht heeft al 18.000 iPads besteld en de Nederlandse Luchtmacht vliegt ook al met iPads.

transavia ipads

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2012, 20:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen vliegtuig, vliegveld

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.