Student kan gratis vliegen met nagemaakte Passbook-instapkaarten

Een Griekse IT-student zegt namaak-instapkaarten voor Passbook te kunnen maken, zodat hij gratis door Europa kan vliegen.

klm-vliegtuigGratis door heel Europa vliegen? Volgens een Griekse IT-student is het mogelijk door nepinstapkaarten te maken voor Apple’s Passbook-app. Anthony Hariton, een 18-jarige student van de universiteit van Kreta, zegt dat hij een methode heeft gevonden om de instapkaarten zelf te genereren. Daarna kan hij zomaar op het vliegtuig stappen en gratis vliegen.

Hariton zal zijn ontdekking presenteren op de Hack in the Box-conferentie op 29 mei in Amsterdam. De truc werkt omdat scanners bij de gate vaak geen realtime toegang hebben tot de databases met passagiersgegevens. Pas als blijkt dat er een passagier teveel aan boord is, wordt het bedrog ontdekt. Die kans is niet zo groot als je op het laatste moment instapt en een lege stoel kiest.

Volgens de internationale luchtvaartinstantie IATA (International Air Transport Association) moeten de scanners wel de passagierslijst raadplegen. Toch beweert Hariton dat dit niet altijd het geval is. Er wordt alleen gekeken of de barcode klopt. Hariton paste simpele CSS- en JavaScript-trucs toe om de instapkaarten te maken. Via een API laadt hij ze vervolgens in de Passbook-app. Hij zegt dat je vanaf elke luchthaven in de EU naar een willekeurige bestemming kunt vliegen. Overigens geeft de student niet aan, of hij er zelf al gebruik van heeft gemaakt – wellicht om juridische problemen te voorkomen. Het enige risico wat je loopt is dat er in een volgeboekt vliegtuig een passagiersstoel te weinig is, waardoor je door de mand valt, aldus Hariton.

Foto: citylovesyou_ffm via Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2014, 18:09
Categorie Achtergrond
Onderwerpen passbook, reizen, vliegtuig, vliegveld

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.