Strakker en frisser: het nieuwe webdesign van iPhoneclub! (nu met kleinere header!)

iPhoneclub zal vanavond het nieuwe webdesign in een open beta live zetten. In dit nieuwsitem leggen we uit wat er nieuw is en wat er nog op de rol staat voor de optimalisatieronde.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

WebsiteVandaag is het eindelijk zover: na een paar weken hard werken kunnen we jullie eindelijk het nieuwe uiterlijk van de iPhoneclub presenteren. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling; een nieuw gezicht dat beter uitstraalt waar we voor staan: heldere en no-nonsense nieuwsartikelen en een community waar je altijd terecht kunt voor contact met gelijkgestemden. De nieuwe website gaat vanavond in betaversie van start, waarbij we de komende tijd nog optimalisaties en extra functionaliteit zullen doorvoeren.

Design

Het oude website-design, dat gebaseerd was op een standaard WordPress-thema, waren we al langere tijd zat. Nu zullen veel bezoekers zich er niet druk om maken: er zijn genoeg iPhone-websites die tot volle tevredenheid ‘ons’ Cleaker-thema of het mateloos populaire iTheme-thema gebruiken. Maar wij wilden graag iets anders: iets unieks, met een indeling die helemaal is toegesneden op de gevarieerde content die we op iPhoneclub aanbieden: reviews, handleidingen, dagelijkse nieuwsartikelen, forumberichten, het moest allemaal een plaats krijgen. Onstuimig begreep onze wensen en maakte een nieuw design dat wat ons betreft helemaal klopt en een veel strakkere en frissere uitstraling heeft.

Voor en na

Links het oude webdesign, rechts het nieuwe.

Feature-artikelen

Hieronder zullen we de verschillende verbeteringen nalopen. Ten eerste wilden we graag, dat belangrijke nieuwtjes niet te snel van de homepage verdwijnen. We kregen namelijk vaak nieuwstips toegestuurd over onderwerpen waar we al een dag eerder over hadden geschreven. Vandaar dat er nu een Feature Box bovenaan de homepage staat, waar belangrijke nieuwtjes van de afgelopen dagen voorbijkomen. Nieuwe firmware-versies, belangrijk nieuws over de operators, reviews van opvallende App Store-applicaties: het blijft allemaal wat langer zichtbaar op de frontpage.

Feature Box

Uitklappende menu’s

Een andere functie is dat de menubalk bovenin voortaan uitklapbaar is, zodat we meer items kwijt kunnen. Omdat veel nuttige tips in nieuwsartikelen verschijnen, die na een dag alweer in de vergetelheid raken gaan we meer aandacht besteden aan handleidingen, tips en instructies. Die zullen allemaal onder het menuknopje Beginners te vinden zijn. Dit onderdeel zal nog verder worden uitgebreid.

Menubalk

Tip van de dag

We krijgen regelmatig tips binnen van mensen die iets nieuws hebben ontdekt: bijvoorbeeld dat je afbeeldingen uit Safari kunt opslaan, screenshots kunt maken of met de knop van je headset de muziek kunt bedienen. Dergelijke tips zijn ooit wel eens op iPhoneclub langsgekomen, maar zijn voor nieuwe gebruikers niet altijd gemakkelijk terug te vinden. Vandaar dat we een dagelijks wisselende Tip van de dag op de homepage laten zien. Er zitten ingewikkelde tips tussen, maar ook eenvoudige, zoals het converteren van video’s of het verwijderen van je simkaart.

Tip van de Dag

Nieuw: Dossiers

Voor onderwerpen die langere tijd actueel blijven en ontwikkelingen waar we meermaals aandacht aan besteden, zullen we voortaan Dossiers gaan maken. Onderwerpen als ‘3G-verbindingsproblemen’, ‘Unlock 2.0’ en ‘Crashende applicaties’ gaan we samenbrengen in een Dossier, zodat je in één oogopslag kunt zien wat we over een bepaald probleem of onderwerp hebben geschreven. Deze Dossiers zijn een functie die we in latere instantie nog zullen toevoegen.

Verplaatsbare menu-items

Ook nieuw is de rechter menubalk, waar je met de twee knoppen rechtsboven elk blok kunt inklappen en verplaatsen. Geen zin om discussies op het forum te lezen? Dan kun je de forumbox inklappen of naar beneden verplaatsen. Niet iets wat we zelf hebben uitgevonden, maar wel superhandig.

In- en uitklappen

Er wordt overigens intensief gebruik gemaakt van JavaScript. Heb je dit uitgeschakeld dan zul je helaas veel minder plezier aan de nieuwe website beleven.

De iPhone-versie van iPhoneclub blijft ongewijzigd, omdat we daarvoor gebruik maken van een speciale mobiele website-plugin van WordPress.

Nieuw logo

Onstuimig maakte voor ons een nieuw logo. Hoewel we best tevreden waren met het zelf gefröbelde poppetjeslogo kon het volgens Onstuimig nog net iets strakker, maar wel met een logo dat het sterke punt van iPhoneclub uitstraalt: de community. Met bijna 30.000 forumleden zijn we echt uitgegroeid tot dé plek waar je terechtkunt voor ervaringen en oplossingen voor problemen (en ja, de beloofde borrel komt er echt, maar het webdesign heeft even prioriteit gekregen).

iPhoneclub

Forum

Over het forum gesproken: die is op dit moment nog zichtbaar in het oude design, maar zal in de loop van morgen worden overgezet naar de nieuwe layout. De shop zal dankzij de fantastische inzet van iPhonecentre.nl vanavond al wel zijn aangepast.

Vakantierooster

We presenteren deze betaversie van iPhoneclub 2.0 op een gewaagd moment: aan de vooravond van een lange vakantie die we al een tijd geleden hadden gepland. We wilden echter niet tot na de vakantie wachten. Mochten er nog zaken zijn die ondanks intensief testen niet functioneren, dan hebben we vandaag en morgen nog de tijd om het aan te passen. Overigens betekent onze vakantie ook dat we de komende tijd qua nieuwsvoorziening volgens een vakantierooster gaan werken, waarbij we hulptroepen (Ramy en Maarten) hebben ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het iPhoneclub HQ bemand blijft en jullie (als alles goed gaat) niets zullen merken van een nieuwsdip. Aan die vakantie zijn we overigens wel toe: nadat Onstuimig het uiteindelijke design had opgeleverd zijn we nog een aantal weken bijna volcontinu bezig geweest om dit naar een WordPress-layout om te zetten.

Tenslotte

De klus is nu (bijna) geklaard, dus laat jullie (graag opbouwende) opmerkingen maar komen. Waarbij we nogmaals willen benadrukken: dit is een volledig functionerende betaversie, die op basis van de plannen die we nog willen realiseren en jullie opmerkingen nog verder geoptimaliseerd gaat worden.

Voor de techneuten: we zijn ons ervan bewust dat de pagina’s en de stylesheets nog niet volledig valideren, maar dat gaan we na de vakantie oppakken. De website wordt in ieder geval goed getoond in Internet Explorer (vanaf IE 6), Firefox, Safari en Opera.

Rest ons nog om Onstuimig te bedanken voor hun inspanningen. Voordat we aan het avontuur begonnen wisten we uit ervaringen van bevriende websites dat zo’n project bij Onstuimig in goede handen is en dat dit een bureau is met kennis van zaken. Tijdens de samenwerking bleek dat nog maar eens weer: als we er tijdens het coden even niet meer uitkwamen wist Onstuimig ons er altijd doorheen te slepen.

Op veler verzoek, zowel hier in de reacties als in het forum, hebben we de header fors verkleind. Door deze vermageringskuur hebben we het contentgedeelte fors naar boven kunnen trekken; een verbetering van 100 pixels ten opzichte van de eerste betaversie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2009, 1:01
Categorie Round-up
Onderwerpen iPhoneclub, onstuimig

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.