Apple-patent beschrijft Bluetooth-pairing zonder PIN

Twee nieuwe Apple-patenten beschrijven het koppelen van twee draadloze apparaten zonder daarbij een pincode in te voeren. Daarbij is het mogelijk om bijvoorbeeld adresgegevens uit te wisselen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Bluetooth headsetApple heeft een manier bedacht om op afstand apparaten via Bluetooth met elkaar te koppelen, zonder dat daarbij pincodes en andere ‘moeilijke’ handelingen nodig zijn. Een aantal patentaanvragen van Apple laten zien dat het proces ook makkelijker kan, door ze apparaten te laten pairen als ze in de nabijheid van elkaar zijn. Klinkt erg innovatief, maar Sony loopt al meerdere jaren met hetzelfde idee rond en bracht het in 2005 al in de praktijk bij de headsets van Sony Ericsson (voorzien van auto-pairing).

Nabijheid patent BluetoothApple’s plannen zijn echter wel iets anders. Je zou bijvoorbeeld missende adresgegevens kunnen ‘overpompen’ naar een ander apparaat als daartoe een verzoek per e-mail wordt gedaan. Het eerste patent beschrijft hoe de verbinding op korte afstand kan worden gelegd, zonder daarbij een pincode in te voeren. Daarbij moet worden voorkomen dat er verbinding met ongewenste (of kwaadaardige) apparaten wordt gemaakt. Apple’s oplossing: bepaal de afstand tussen beide apparaten. Is dat minder dan 30 centimeter, dan zullen de twee automatisch een beveiligde verbinding maken. Zodra ze weer buiten het (korte) bereik zijn wordt de verbinding verbroken. Een slim idee, maar geen sluitende oplossing in ruimtes waar mensen dichtbij elkaar staan zoals in café’s en metro’s.

Apple’s patentvoorstel heeft ook overeenkomsten met Near Field Communications (te vinden in de Bluetooth 2.1 specificatie) waarbij je een telefoontoestel bijvoorbeeld kunt gebruiken om contactloos af te rekenen. In het patent van Apple worden toepassingen genoemd zoals een draadloze dock of een auto-adapter die verbinding maakt met een mediaspeler of mobiele telefoon.

Een tweede patent beschrijft het invoeren van contactinformatie. Gebruikers vullen de informatie in een e-mailberichtje in en kunnen dit voorzien van foto’s en tekst met andere gebruikers uitwisselen. Het idee lijkt op het uitwisselen van een vCard via e-mail, maar Apple heeft een aantal eigen accenten gegeven. Zoals een automatische update-functie waardoor diensten zoals Plaxo overbodig worden (tenminste, voor Apple-gebruikers). Apple’s Senior VP voor Software Engineering, Bertrand Serlet, wordt in het patent genoemd als de uitvinder.

Via: Apple Insider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 0:45
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen bluetooth, nfc, patenten, pincode, uitwisselen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.