Sportkleding van OMsignal meet hartslag, ademhaling en meer

Omsignal maakt fitness-shirts met geleidende draadjes, zodat een sensor hartslag, ademhaling en andere lichaamswaarden meet.

omsignal-mannenBij de meeste wearables gaat het om armbandjes of fitnesstrackers die je aan je kleding draagt. Maar OMsignal heeft de ultieme wearable gemaakt: een shirt dat je hartslag, ademhaling, lichaamsbeweging en andere essentiële lichaamsfuncties in de gaten houdt en doorstuurt naar een iPhone-app. Die app kan vervolgens weer de verbrande calorieën, intensiteit van workouts, stressniveau en andere belangrijke lichaamsdata berekenen. Maar eigenlijk sjoemelt OMsignal een beetje, want de sensor zelf zit aan buitenkant van het shirt en is verwijderbaar. Maar ze hebben wel iets anders bedacht, dat de shirts extra slim maakt.


Foto’s van strakke mannen op de website van OMsignal laten zien dat het shirt in meerdere kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar is: als hemd, met korte of met lange mouwen en met contrasterend stiksel in verschillende kleuren. De sensor draag je aan de geïntegreerde borstband. “We hebben iets nodig dat het leven aanvult, zonder in de weg te zitten”, aldus CEO Stéphane Marceau. “We dragen ons hele leven al kleding. Kleding maakt het mogelijk om biologische functies te meten op de plek waar het gebeurt.”

omsignal-wearable

Het is nog niet zover dat we sensoren en microprocessoren echt in kleding kunnen inbrengen. De shirts van OMsignal zien eruit als normale sportkleding, al zijn ze wel wat prijzig (pre-order vanaf $200 voor een shirt met sensor). De shirts zitten strak om je bovenlichaam en zijn voorzien van een inzetstuk op borsthoogte, waar geleidende zilverdraadjes in zijn verwerkt. Dat is te vergelijken met de vingertoppen van touchscreenhandschoenen, waarin je ook wel eens die geleidende draadjes terugziet. De draadjes geen het signaal door aan de ‘black box’, een plastic blokje dat je op het shirt bevestigt. Die bevat een bewegingssensor, gyroscoop en magnetometer en stuurt de data via Bluetooth door naar je iPhone.

De data is realtime te zien in de app, zolang de iPhone binnen het (Bluetooth-)bereik is. Alle data blijft privé.

om-module

De strakke band op borsthoogte is nauwsluitend genoeg om de hartslag en ademhalingsfrequentie te meten. Omdat de data op borsthoogte wordt gemeten moet het nauwkeuriger zijn dan de metingen van sensoren die je om je pols draagt. Een kledingcollectie voor dames is nog in ontwikkeling. Een shirt met sensor kost zoals gezegd $200 en je koopt extra shirts vanaf $80, afhankelijk van het model. Een losse sensor kost $120. Een pakket met twee shirts en sensor gaat $270 kosten en voor de echte fitnessfanaat zijn er pakketten met 4 shirts en sensor voor $360. De eerste producten zullen in de zomer van 2014 worden verzonden, ook naar het buitenland.

Via: Wired

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2014, 15:00
Categorie Accessoires
Onderwerpen fitness, kleding, quantified self, sport
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.