Softwareontwikkelaar zet basis van iOS op Nokia-toestel

Een software-ontwikkelaar heeft de XNU-kernel, basis van OS X en iOS, op een Nokia N900 gezet. Het bijzondere is dat het geen hardware van Apple is.

nokia-n900-iosSoftwareontwikkelaar Winocm is erin geslaagd om de XNU-kernel op een toestel van een ander merk te installeren. De XNU-kernel (XNU staat voor X is Not Unix) werd meer dan tien jaar geleden ontwikkeld en vormde de basis voor Darwin OS, OS X en later iOS. Winocm kreeg het werkend op een Nokia N900, een smartphone uit 2009. Wat hebben we eraan? Nou, niet zoveel want er zijn nog een “ton aan kernel bugs”.

Daarvoor moet Winocm nog een oplossing verzinnen, bijvoorbeeld bugs die te maken hebben met energiebeheer. Maar wie het wil, kan de broncode downloaden via GitHub of meedoen aan het IRC-kanaal ##darwin-on-arm.

Je kunt dan meteen kijken of het ook op andere ARM- en TI-processoren werkt, zoals de OMAP3530 en OMAP 3430. Op de Apple A4-processor en de processor in de iPhone 3GS en derde generatie iPod touch werkt het theoretisch gezien ook. Maar ja, dat is minder spannend, want dat is hardware van Apple zelf. Het bijzondere van dit verhaal is dat het ook op hardware van derden blijkt te werken.

Voor wie nu denkt: ik zie alleen maar rare regels code, hoe ga ik daar ooit Angry Birds op spelen? Helaas, de ontwikkelaar is niet van plan om een grafische interface te maken, hij was alleen geïnteresseerd in het Core OS.

Meer informatie is te vinden via Winocm’s blog en wie de voortgang wil volgen kan ook terecht bij Steven Troughton-Smith, die voor het project zijn Nokia uitleende.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2013, 23:10
Categorie Apps
Onderwerp nokia

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.