Smartphones zijn zegen en bedreiging voor kranten

Bezitters van een mobiele telefoon lezen veel minder kranten. Maar ze lezen wel veel meer krantenartikelen, alleen kunnen de uitgevers daar veel minder aan verdienen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

new york timesLees jij de Volkskrant, Telegraaf en NRC op je iPhone? Of heb je liever toch nog het papieren krantje in de hand? De Britse operator Orange heeft onderzoek gedaan naar het leesgedrag van kranten onder mensen die een smartphone hebben. Daaruit blijkt dat een deel van de smartphonegebruikers minder kranten leest. maar tegelijk leest bijna een even groot percentage (13%) meer krantenartikelen online. Bij tijdschriften ontstaat dat effect niet: 16% leest minder tijdschriften, maar dat leidt niet tot het lezen van meer tijdschriftartikelen online. Kranten staan voor een lastige keuze om hun lezers vast te houden: de abonnees van de papieren krant lopen weg en online valt er veel minder te verdienen. Ook aan smartphone-apps valt nauwelijks iets te verdienen en mobiel adverteren staat voor veel bedrijven nog in de kinderschoenen.

Orange ontdekte dat 45% van de gebruikers meer dan 10 minuten aan een mobiele internetsessie besteden, een tijdsduur die nogal aan de hoge kant lijkt. Ook ontdekten ze dat mannen meer geneigd zijn om een mobiele app te gebruiken dan vrouwen: 46% van de mannen gebruikt een app en slechts 35% van de vrouwen. Een veel grotere groep (70%) gebruikt een mobiele browser. Dat komt volgens Orange omdat de Britse bedrijven veel hebben geïnvesteerd in mobiele websites. Ze ontdekten ook dat mobiele webconsumenten steeds meer geneigd zijn om online aankopen te doen. Eén van de respondenten had bijvoorbeeld twee bankstellen ter waarde van £3.280 gekocht via de mobiele website van Marks & Spencer.

In Nederland zijn onder andere de volgende krantenapps voor de iPhone uitgebracht:
nrc handelsblad

De Pers maakte onlangs bekend dat ze niet voor een app kiezen, maar voor een mobiele website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2010, 18:20
Categorie Achtergrond
Onderwerp kranten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.