shutterstock_271745117

Providers mogen na 2017 bij noodgevallen toch roamingkosten rekenen

'Volledig afschaffen' is maar een betrekkelijk begrip bij de Europese Commissie, in ieder geval als het over roamingkosten gaat. In de definitieve tekst van het voorstel staan nog een aantal haken en ogen die het een stuk minder zwart wit maken dan eerst gedacht werd.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_271745117

Het rommelt al een tijdje in het Europees Parlement over het afschaffen van roamingkosten in Europa. Hoewel er eind vorige maand een overeenkomst werd bereikt, blijkt er nog een addertje onder het gras te zitten. Als providers in geldproblemen komen mogen ze toch kosten in rekening brengen.


In het voorlopige akkoord werd afgesproken dat in de loop van 2016 de maximumprijs voor bellen 5 cent per minuut, 2 cent voor per SMS en 5 cent per megabyte data wordt. De echte doorbraak komt pas op 17 juni 2017: het moment waarop roaming ‘volledig’ af wordt geschaft. ‘Volledig’ blijkt in dit geval echter een betrekkelijk begrip.

Toch extra kosten in geval van geldnood

Inmiddels is de definitieve tekst van het voorstel online gepubliceerd door de Europese Raad van Ministers, zo ontdekte een lezer van iCulture. Daaruit blijkt dat providers in sommige gevallen alsnog extra kosten in rekening mogen brengen. Winst maken op roamingkosten blijft verboden, maar mocht de provider door buitenlands dataverbruik van klanten in geldproblemen komen of met extra tegenvallers te maken krijgen, dan mogen er alsnog extra kosten in rekening worden gebracht.

Voordat dit zover is moet de provider in kwestie eerst toestemming vragen aan de nationale telecomautoriteit en bewijzen dat ze inderdaad niet uit de kosten komen zonder de extra vergoeding. De kosten komen daarbij gelukkig niet altijd automatisch voor rekening van de gebruiker. Dat zou ook ongewenst zijn: je denkt lekker te kunnen internetten op vakantie en krijgt achteraf alsnog een rekening gepresenteerd.

Fair Use Policy

Ook noemt de richtlijn een zogenaamde ‘Fair Use Policy’ die door Europa vastgesteld wordt. Dit beleid houdt in dat gebruikers niet kosteloos hun hele databundel er in het buitenland doorheen kunnen jagen, maar dat er een ‘eerlijke’ datalimiet gehanteerd wordt.

Hoe hoog die limiet is, is nog niet duidelijk: dat zal in de aanloop naar juni 2017 vastgesteld worden aan de hand van het gemiddelde gebruik van mobiel internet op dat moment. De definitieve tekst van de richtlijn moet nu nog worden goedgekeurd door de Raad van Ministers en zoals we eerder bij deze voorstellen en richtlijnen hebben gezien: dat kan wel even duren.

Tipgever: Wvynck, afbeelding: View Apart via Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 juli 2015 om 21:33
Onderwerp
Categorie
Providers
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.