T-Mobile roaming

Providers brengen toch kosten in rekening als roaming uit staat

Je gaat op vakantie en zet uit voorzorg roaming uit. Toch worden er na afloop kosten voor roaming in rekening gebracht. Hoe kan dat? Bij telecomproviders Youfone en Simpel blijkt het te zijn gebeurd, zelfs als klanten de internetverbinding niet gebruikten.

Roaming uit, toch kosten

Het in rekening brengen van roamingkosten werd ontdekt door een lezer van Tweakers. Hij nam een iPhone mee op vakantie, maar het blijkt ook bij andere smartphones te gebeuren. Klanten van deze providers moesten daardoor betalen voor iets wat ze niet hadden gebruikt. “Het komt voor dat telefoons verbinding maken met datanetwerken, zelfs als roaming is uitgeschakeld via het instellingenmenu van de smartphone”, aldus een woordvoerder van Youfone. Ook bij Simpel worden soms onterecht roamingkosten in rekening gebracht. “Daar zijn wij vorige zomer zelf ook achtergekomen, toen een klant zich bij ons meldde”, stelt een woordvoerder van Simpel. “En toen zijn we er ook ingedoken, want het is wel echt heel raar.”


Bij Youfone zou het gebeuren als er tussen 3G en 4G wordt geschakeld of als op de iPhone de functie Wi-Fi Assistentie staat ingeschakeld. Hoewel roaming uit staat wordt er toch heel kort een dataverbinding met een mast gemaakt. “Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat als je al actieve internetsessies hebt, deze na het uitzetten van roaming gewoon actief blijven”, zegt Simpel.

Dataroaming buiten EU uitschakelen
Youfone heeft maatregelen genomen door dataroaming buiten de Europese Unie uit te schakelen voor gebruikers. Zo wil het bedrijf voorkomen dat het nog vaker voorkomt. Klanten die ermee te maken hebben gekregen, kunnen in sommige gevallen gebruik maken van een coulanceregeling, waardoor de kosten lager uitvallen.

Bij Simpel is het vanaf nu mogelijk om internet in het buitenland compleet uit te schakelen via de instellingen op de site. Het uitschakelen van Wi-Fi Assistentie kun je zelf handmatig doen aan de hand van onderstaande tip.

Grote providers zoals T-Mobile en Vodafone pakken het anders aan: zij blokkeren dataverbruik proactief buiten de EU, totdat klanten een speciale buitenlandbundel aanschaffen. Het is niet bekend of ook bij deze providers wel eens onterecht kosten voor roaming in rekening worden gebracht.

Alles over roaming lees je in ons overzicht:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2019, 9:41
Bron Bron Tweakers
Categorie Providers
Onderwerp roaming
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.