Retina Display: ‘misleidende marketingterm’

Volgens Raymond Soneira, directeur van DisplayMate, zou Steve Jobs tijdens zijn keynote iets overdreven hebben toen hij het beeldscherm van de iPhone 4 aan de wereld toonde. Het Retina Display zou een "misleidende marketingterm" zijn.
Robin van t Slot - · Laatst bijgewerkt:

overview-retinadisplayIn de keynote van 7 juni vertelde Steve Jobs dat het Retina Display van de iPhone 4 meer pixels op het scherm heeft dan het menselijk oog kan onderscheiden. Hiermee is het scherm, volgens Jobs, het beste dat vandaag de dag in een mobiele telefoon te vinden is. Echter, Raymond Soneira, directeur van DisplayMate Technologies, vindt het een misleidende marketingterm. Soneira geeft toe dat het een uitstekend scherm is, maar Apple’s CEO zou iets hebben overdreven.

Het beeldscherm van de iPhone 4 heeft 326 pixels per inch. In de keynote legde Steve Jobs uit dat het menselijk oog rond de 300 pixels per inch de pixels niet meer kan onderscheiden, als er ongeveer een afstand van 30 cm tussen het beeldscherm en de ogen is. Soneira, die een Ph.D. in theoretische natuurkunde heeft, speciale interesse heeft in beeldschermen en dus als een expert op dit gebied kan worden bestempeld, zegt tegen Wired.com:

“Het is niet nauwkeurig genoeg om de resolutie van het oog te meten in pixels op Steve’s manier”

Volgens zijn berekeningen kan het menselijk oog van 30 centimeter afstand 477 pixels per inch onderscheiden.

SteveJobslegtRetinaDisplayuit

Maar bij het verhaal van Soneira moet wel een kanttekening worden gemaakt. Alhoewel zijn berekeningen correct zijn, hebben slimmeriken van Bad Astronomy uitgerekend dat zijn bevindingen alleen gelden voor mensen met perfect zicht. Aangezien veel mensen geen perfect zicht hebben, was het ook van Soneira niet helemaal terecht om het Retina Display een misleidende marketingterm te noemen. Hij neemt het Apple dan ook helemaal niet kwalijk:

“Om de aandacht van de consument te trekken, moeten er soms boude uitspraken worden gedaan”

Hij zegt dat veel beeldschermfabrikanten tegenwoordig erg overdrijven als het om de specificaties van hun producten gaat.

Toch is Soneira ervan overtuigd dat Apple het beste beeldscherm voor een mobiele telefoon van dit moment heeft. Dit wordt mede mogelijk door de IPS-technologie, waardoor je het scherm goed zou moeten kunnen aflezen binnen een zichthoek van 180 graden. Verder voegde Soneira hier nog aan toe dat het misschien ook niet nodig is om meer dan 326 ppi in een scherm te hebben. Dit wordt onderstreept door het feit dat magazines vaak met een pixeldichtheid van 300 worden geprint.

Via: MacStories

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2010, 16:10
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone 4, retinascherm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.