Providers waarschuwen Apple voor geïntegreerde simkaart in iPhone

Telecomproviders zijn naar verluid niet blij met Apple's plannen om toekomstige iPhones te voorzien van een geïntegreerde simkaart. Ze waarschuwen zelfs om heb subsidiëren van de toestellen te staken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 4 simkaartjesApple’s plan om toekomstige iPhones te voorzien van een geïntegreerde simkaart valt niet in goede aarde bij Europese providers, zo melden bronnen binnen de telecomwereld. De providers zouden met elkaar praten over een mogelijk antwoord hierop, mocht Apple de voorgenomen plannen toch door gaan zetten. Onder de providers gaan zelfs stemmen op om het subsidiëren van toestellen met abonnement te stoppen, met als gevolg duurdere iPhones.

Volgens de bronnen zijn de moederbedrijven van O2, Orange en Vodafone bang dat een dergelijk idee de relatie tussen providers en klanten zal verstoren. Door de iPhone te voorzien van een geïntegreerde simkaart, wordt het eenvoudiger om het toestel buiten de provider om aan te schaffen. De providers vrezen dat klanten hiermee te veel macht krijgen. Het zou volgens hen de aanschaf van simlockvrije iPhones bevorderen en ook stelt het klanten in staat om sneller van abonnement te wisselen.

De telecomproviders zijn naar verluidt bang dat zij slechts internetproviders worden, omdat ze de klant niet meer extra kunnen laten betalen voor speciale functies. Zouden ze dat wel doen, dan onderscheiden ze zichzelf van andere aanbieders, maar dan wel in een negatief opzicht. Hierdoor komt vervolgens de kwaliteit van de aangeboden diensten in het gedrang.

Toch lijken deze pogingen om Apple op andere gedachten te brengen tevergeefs. Het idee van geïntegreerde simkaarten wordt namelijk officieel ondersteund door de GSM Association, die toeziet op juist gebruik van de verschillende soorten netwerken. Tegen 2012 zouden geïntegreerde simkaarten in alle telefoontoestellen al de gewoonste zaak van de wereld kunnen zijn. Het plan wordt daarnaast ook ondersteund door een groot aantal providers, voornamelijk buiten Europa.

Het moet met een geïntegreerde simkaart uiteindelijk eenvoudiger worden om je toestel thuis te activeren. Daarnaast kan het 3G- en 4G-diensten mogelijk maken in toestellen die zelfs voor de nieuwe kleinere microsimkaart te klein zijn. Door middel van een simpele softwareupdate zou het dan mogelijk zijn om te wisselen van provider, terwijl dat nu nog alleen mogelijk is door de (micro)simkaart in je toestel te vervangen door die van je nieuwe provider.

Via: Electronista

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2011, 16:38
Categorieën Geruchten, iDevices, Providers
Onderwerpen provider, simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.