iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

‘Populariteit iOS 6 het grootst in Europa, Nederland op derde plaats’

Uit nieuwe cijfers blijkt dat iOS 6 in Europa verreweg het populairst is met een eervolle vermelding voor Nederland op de derde plaats.

iOS 6Zo’n drie weken na het vrijgeven van iOS 6 begint de populariteit van het nieuwe besturingssysteem duidelijk te worden. Uit recente cijfers van advertentienetwerk Chitika blijkt bijvoorbeeld dat 68 procent van de iPhones wereldwijd inmiddels iOS 6 draait. Bij de iPad en de iPod is dat respectievelijk 51 en 42 procent. De cijfers zijn afkomstig van een steekproef op basis van miljoenen advertenties die Chitika toont. Apple maakte eerder al bekend dat iOS 6 zo’n drie dagen na de introductie al op ruim 100 miljoen apparaten geïnstalleerd was.

Volgens Chitika zijn ook de verschillen tussen de iPod en de iPhone/iPad goed te verklaren. Die wijt het bedrijf aan het feit dat oudere iPods nog altijd goed vertegenwoordigd zijn maar de upgrade naar iOS 6 niet kunnen maken, omdat ze niet ondersteund worden. Hetzelfde geldt ook voor de eerste generatie iPad. Chitika stelt dat dit gegeven bij de iPhone minder speelt omdat de iPhone sneller voor een nieuw model wordt ingewisseld, onder andere doordat het toestel in combinatie met abonnementen wordt aangeboden. Overall komt het percentage dat iOS 6 heeft geïnstalleerd uit op iets minder dan 60 procent, 58.88 om precies te zijn.

De cijfers van concurrent Chartboost schetsen een iets minder rooskleurig beeld. Volgens het advertentienetwerk ligt het percentage dat iOS 6 heeft geïnstalleerd net onder de 50 procent. Dat is meer dan 21 dagen na de introductie van het nieuwe besturingssysteem. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat de populariteit van iOS 6 op de dag van de introductie met 3,5 procent nog gering is maar na zeven dagen begint te groeien naar 38,1 procent.

Interessanter wordt het wanneer de statistieken per land worden uitgesplitst. Dan blijkt dat Nederland tot een van de landen behoort waar iOS 6 op een groot percentage van de iOS-apparaten is geïnstalleerd. Maar liefst 60.6 procent van de gebruikers heeft iOS 6 al geïnstalleerd. De lijst wordt aangevoerd door Duitsland en Italië met respectievelijk 62.3 en 65 procent. China daarentegen scoort met een percentage van 24,5 procent aanzienlijk lager.

Tot slot vergelijkt Chitika op basis van haar eigen cijfers andere landen met de Verenigde Staten en de waarschijnlijkheid dat een gebruiker iOS 6 heeft geïnstalleerd. Deze grafiek wordt wederom aangevoerd door Italië en Duitsland, waar de kans dat iemand ten opzichte van de VS iOS 6 heeft geïnstalleerd respectievelijk 1,2 en 1,15 keer zo groot is. Ook Nederland scoort hier opnieuw hoog. De kans dat een Nederlander iOS 6 op zijn iOS-apparaat heeft geïnstalleerd is 1,12 keer zo groot als in de VS. Concrete duiding bij dit cijfer ontbreekt, maar mogelijk spelen de problemen met Apple’s eigen kaartdienst hierbij een rol. Het lijkt erop dat gebruikers in Europa zich hier minder door laten afschrikken dan gebruikers in de VS. Maar dat is uiteraard slechts speculatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2012, 9:45
Categorie iOS
Onderwerpen europa, ios 6, nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.