Politie New York heeft speciaal team voor gestolen iPhones en iPads

De politie van New York heeft een apart team ingericht voor diefstal van iPhones en iPads. Met 'Zoek mijn iPhone' kan de politie de locatie van gestolen toestellen achterhalen en de dief arresteren.

Toen we vorig september in New York aanwezig waren bij de introductie van de iPhone, viel het al op: de politie deelde flyers uit om te waarschuwen voor iPhone-diefstal. Mensen kregen het advies om niet teveel met hun nieuwe toestel te pronken en de iPhone te registreren. New York is een stad waar de politieagent wél weet dat je met Zoek mijn iPhone een gestolen iPhone kunt blokkeren. Maar de New Yorkse politie gaat zelfs nog een stap verder: de NYPD heeft een speciaal team opgericht om gestolen iPhones en iPads terug te vinden. Telkens wanneer een iPhone wordt gestolen proberen rechercheurs de locatie te achterhalen en het toestel op te sporen. Kortom: als je iPhone ooit gestolen wordt, kan dat maar het beste in New York gebeuren.

Het politieteam moet dan wel van het slachtoffer het juiste IMEI-nummers krijgen toegespeeld. Daarna achterhalen ze de locatie. Maar liefst 74% van de gestolen apparaten worden in de vijf buurten van New York teruggevonden. Vaak zijn ze alweer doorverkocht via de tweedehands markt, door mensen die zich al dan niet bewust waren dat ze zich aan heling schuldig maakten. Ook dan gaat de iPhone of iPad terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Politiewoordvoerder Paul Browne geeft aan dat ze met het terughalen van de iOS-apparatuur patronen kunnen ontdekken. Hopelijk gaat de politie ook bekendmaken welke buurten het meest riskant zijn om je iPhone kwijt te raken.

Dat er geen politieteam is voor smartphones van andere merken is misschien wel opvallend. Misschien worden die toestellen minder gestolen of is het ontbreken van ‘Zoek mijn iPhone’-achtige diensten een probleem. De mobiele industrie in de VS heeft wel aangekondigd om een centrale database van gestolen smartphones en tablets op te zetten, maar die is niet eerder dan november 2013 klaar. Operators AT&T, Sprint en Verizon wisselen nu al de serienummers van gestolen telefoons uit. Probeert iemand een gestolen telefoon te activeren, dan krijgt hij te zien dat de telefoon gestolen is. Maar dat blijkt maar half te werken: de telefoons worden binnen de landsgrenzen van de VS geblokkeerd, maar wie een gestolen telefoon meteen naar het buitenland smokkelt kan zonder problemen ermee bellen. De New Yorkse politie ontdekte ook dat telefoons snel naar het buitenland kunnen verdwijnen: één van de gestolen telefoons die ze op het spoor waren dook op in de Dominicaanse Republiek, waar de dief kon worden gearresteerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 februari 2013, 15:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen diefstal, politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.