Pod2g: ‘Apple moet open iOS-versie voor ontwikkelaars maken’

Pod2g stelt voor om een speciale iOS-versie voor ontwikkelaars te maken. Die is opener en biedt meer mogelijkheden om iOS aan te passen.

Tim Cook vertelde afgelopen week op de D11-conferentie dat Apple zich in de toekomst meer open zou stellen voor externe ontwikkelaars. Dat werd gezien als een aanwijzing dat Apple iOS meer zal openstellen voor ontwikkelaars. Jailbreak-ontwikkelaar Pod2g heeft daar wel ideeën over: Apple zou een aparte firmware-versie voor ontwikkelaars en tweakers moeten uitbrengen. We hebben het dan niet over de betaversies die Apple al uitbrengt om nieuwe firmware-versies te testen, maar een opener variant van de firmware naast de consumentenversie. De consumentenversie is gesloten en veilig en voorkomt dat je gekke dingen kunt doen, terwijl er daarnaast een open en vrij aanpasbare versie bestaat voor mensen die dat willen. Daarmee schakelt Apple in één klap de jailbreak-community uit. En bij OS X kun je al niet-gesigneerde code uitvoeren, dus bij iOS moet het ook makkelijk kunnen. Toch zijn de omstandigheden anders.

De kans is klein dat Apple het idee van pod2g gaat realiseren. De marketing van iOS is grotendeels gebaseerd op de mantra ‘it just works’. Daarmee onderscheidt iOS zich van Android, waar het makkelijker is om allerlei zaken aan te passen en niet-gekeurde apps te installeren, maar waardoor er ook meer kans is op malware. Zelfs al zou Apple de opener iOS-variant uitsluitend aanbieden aan ontwikkelaars, dan nog zullen er onervaren consumenten zijn die het uit nieuwsgierigheid installeren, zoals nu al bij betaversies van nieuwe firmware gebeurt. Om vervolgens te klagen dat hun Candy Crush niet meer goed werkt…

Er is ook een tussenoplossing mogelijk, waarbij Apple bijvoorbeeld alleen het Berichtencentrum en lockscreen opener maakt. Maar ook dat past niet in de marketing van Apple, waarbij alles eruit moet zien zoals Apple het had bedoeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2013, 14:35
Categorie Apps
Onderwerpen developers, pod2g

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.