Overstappen van MacBook Air naar iPad Air

Kan de iPad Air een MacBook Air vervangen? In dit artikel vergelijken we de MacBook Air en de iPad Air om te kijken welke de meest handige mobiele computer voor onderweg is.

MacBook_of_iPadNu Apple de iPad Air heeft uitgebracht sta je misschien wel voor de vraag: heb je nog een laptop nodig? Of heb je genoeg aan een desktopcomputer voor thuis en een iPad Air als mobiele computer? De iPad 3 en 4 waren nog behoorlijk zwaar. Zeker in combinatie met een toetsenbordcase kwam het totaalgewicht in de buurt van 1 kilo en kon je net goed een 11-inch MacBook Air meenemen. Maar de iPad Air is door het lage gewicht en krachtige processor opeens veel meer geschikt om als dagelijkse computer dienst te doen. Is de MacBook nog wel nodig, of heb je voldoende aan een iPad Air voor onderweg? Daar geeft dit artikel antwoord op.

Gewicht: steeds lichter

Terwijl er in de pc-wereld een beweging gaande is naar steeds groter en zwaarder, is er onder Mac-gebruikers en omgekeerde beweging te zien. Vroeger moest ‘iedereen’ een MacBook Pro hebben (“want ik doe belangrijk werk”), maar met de komst van de MacBook Air zagen we steeds meer mensen overstappen naar de kleinere en lichtere laptop van Apple.

De lichtste MacBook Air met een 11-inch scherm weegt 1080 gram, terwijl de iPad Air is afgeslankt naar 469 gram. Minder dan de helft! Als je kiest voor het 4G-model van de iPad Air (wat we verderop aanraden), dan komt het gewicht op 478 gram. Nog steeds minder dan de helft. Voor mensen die veel onderweg zijn en constant een rugzak met spullen meeslepen is de iPad Air duidelijk de winnaar. Hou er rekening mee dat er voor een toetsenbordcase nog wel zo’n 300-500 gram bij komt, dus kies een lichtgewicht model.

macbook air

Batterijduur

De batterijduur van de iPad is fenomenaal, vooral die van de eerste modellen. Je kunt de deur uitgaan zonder je druk te maken of je het einde van de werkdag wel haalt. Sinds de iPad een Retina-scherm heeft gekregen is de batterijduur wat afgenomen, maar met de beloofde 10 uur onafgebroken internetten en chatten is het nog steeds prima te doen. Als mobiele hotspot gaat de iPad zelfs 24 uur mee. Je zou misschien denken dat de batterijduur van de iPad Air ruimschoots die van een laptop overtreft, maar dat is niet het geval. De vooruitgang in laptopaccu’s is blijkbaar zo snel gegaan dat de 11-inch MacBook Air tegenwoordig 9 uur meegaat en de 13-inch MacBook Air zelfs 12 uur! Ai… op dat punt delft de iPad Air duidelijk het onderspit. Maar als je naar je huidige laptop met een paar uur batterijduur kijkt, ga je er waarschijnlijk op vooruit. Ga je in een koffietent zitten, dan hoef je niet meer op zoek naar een plek met stopcontact. Nog een ander voordeel: je kunt makkelijk een reservebatterij (zoals deze) meenemen om de gebruiksduur van de iPad nog wat te verlengen. Reservebatterijen die sterk genoeg zijn voor laptops zijn zwaar, duur en moeilijker verkrijgbaar.

Prijs

Wat de prijs betreft is de iPad Air een makkelijke winnaar: vanaf €479 haal je al een iPad Air in huis. Maar wil je het onderste uit de kan halen, dan koop je de 128GB iPad Air met mobiele data-functie voor €869. Het verschil met de 11-inch MacBook Air (vanaf €1029, ook 128GB opslag) is dan niet zo groot meer. In de Amerikaanse Apple Store liggen de prijzen trouwens veel dichter bij elkaar: $929 voor de duurste iPad Air, $999 voor de goedkoopste MacBook Air.

Schermformaat

De iPad Air is voorzien van een 9,7-inch Retina-scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. De MacBook Air heeft een 11,6-inch scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Alleen al wat de pixeldichtheid betreft (264 versus 135 ppi) lopen de schermen ver uiteen. Op het scherm van de iPad Air is veel meer detail te zien, ook al is de diameter iets kleiner. Dat verandert zodra er MacBook Air’s met Retina-scherm beschikbaar komen, maar voorlopig is dat nog niet het geval.

Geschiktheid voor contentcreatie

Ooit werd er gezegd dat de iPad vooral bedoeld was voor consumptie van content. Een beetje internetten, reageren op een Facebook-posting of filmpjes kijken lukt immers prima op een iPad. Inmiddels is wel gebleken dat de iPad ook voor contentcreatie geschikt is. Er zijn professionele fotografen die hun iPad gebruiken om gemaakte foto’s meteen te beoordelen en te sorteren. Dat Apple de iPad steeds meer als machine voor contentcreatie is gaan zien, blijkt ook wel uit het feit dat ze tijdens de iPad Air-keynote veel nadruk legden op demonstraties van Pages, iPhoto en iMovie, allemaal apps waarmee je nieuwe content kunt maken. Ze geven de iWork- en iLife-apps zelfs gratis weg, zodat iedereen het zelf kan proberen.

Natuurlijk is de iPad Air niet de ideale computer voor iedereen. Softwareontwikkelaars, accountants en mensen die video’s monteren zullen nog steeds liever een laptop gebruiken als ze onderweg zijn. Tegelijk is er ook een klein groepje pioniers die voor de troepen uitloopt en aantoont dat het tóch kan. Ze laten zien dat het voor mensen die licht computerwerk doen ook prima haalbaar is om iPad-only te gaan, zoals mensen in de dienstverlenende sector: social media-experts, coaches, marketingmedewerkers, strategisch denkers, kinderopvangmedewerkers, nieuwslezers, webshop-eigenaren, de lijst is eindeloos. Allemaal mensen die buitenshuis eigenlijk vrij simpele computertaken doen en daar helemaal geen laptop voor nodig hebben.

a7 chip

Processorkracht

De processorkracht hangt samen met het voorgaande punt. Als mensen de iPad blijven zien als een ‘zwakke’ computer waarop je hoogstens wat e-mailtjes kunt tikken, wordt het nooit wat. Apple legde bij de presentatie van de iPad Air buitengewone nadruk op de technische specificaties, iets wat we van Apple eigenlijk niet zo gewend zijn. De iPad Air is sneller en krachtiger dan z’n voorgangers en behoorlijk indrukwekkend voor een tablet. De 1,3 GHz Intel Core i5 Haswell-processor die je in de MacBook Air vindt kun je niet één-op-één vergelijken met de A7-chip. Ze zijn gebaseerd op verschillende architecturen en anders geoptimaliseerd. Het is niet zo dat de 1,4 GHz CPU van de iPad Air automatisch sneller is dan 1,3 GHz CPU in de MacBook Air omdat het getal groter is. De MacBook heeft namelijk ook nog een Turbo Boost-functie waarmee je de kloksnelheid tijdelijk kunt opvoeren naar 2,6 GHz.

Of het snel genoeg aanvoelt is een subjectieve ervaring, die je het beste zelf kunt bepalen door in de Apple Store beide apparaten te proberen. Hoe dan ook: de iPad Air is krachtig genoeg voor allerlei geavanceerde toepassingen, ook voor videobewerking.

Afmetingen en draagbaarheid

De iPad Air is plat genoeg om weg te stoppen in een tas. Ga je voor echte draagbaarheid, dan kun je beter wachten op de iPad mini Retina, die eind november verschijnt en zelfs in sommige achterzakken van broeken en binnenzakken van colbertjes past. Dit zijn de afmetingen, met de iPad Air als duidelijke winnaar:

  • iPad Air: 24 x 16,9 x 0,75 cm
  • MacBook Air: 30 x 19,2 x 1,7 cm

macbook air afmetingen

ipad air afmetingen

Ingebouwde 4G

Opnieuw een punt waarop de iPad Air erg goed scoort: je kunt een model met mobiele datafunctie (3G/4G) kopen waarmee je altijd online kunt zijn. Stop er een prepaid datakaartje van Bliep in en je bent voor €0,50 per dag online. Weliswaar op een vrij trage snelheid van 384 kbps, maar het werkt en het is onbeperkt. Voor €1 per dag heb je een snellere dataverbinding, waarvoor je alleen betaalt op dagen dat je het gebruikt. Wil je een snellere dataverbinding, dan kun je terecht bij de grote namen:

  • KPN: 2500MB databundel voor €35 per maand (4G-snelheid: 25Mbps)
  • KPN: 5000MB databundel voor €45 per maand (4G-snelheid: 50Mbps)
  • Vodafone: 2500MB databundel voor €28 per maand (3G-snelheid: 14,4Mbps)
  • T-Mobile: 2500MB voor €30 per maand (3G-snelheid: 14,4Mbps)
  • T-Mobile: 10GB voor €47,50 per maand (3G-snelheid: 14,4Mbps)

vodafone hotspot 4gDit lijstje is afkomstig uit het artikel van gisteren, waarin we het gebruik van de iPad Air als mobiele hotspot bespraken. De iPad Air kan meteen de dataverbinding delen met allerlei andere apparaten.

Hoe anders is de situatie bij de MacBook Air! Daar ben je afhankelijk van draadloos internet in café’s, restaurants en op kantoor. Een alternatief is dat je een mobiele hotspot koopt, zoals op de foto hiernaast. Maar dat betekent weer: een extra apparaat meenemen, dat je ook steeds apart moet opladen. En omdat steeds meer toepassingen, van Dropbox tot Spotify, afhankelijk zijn van een internetverbinding kun je eigenlijk niet zonder. Het mooie van een dataverbinding aan boord bij de iPad Air is dat je allerlei toepassingen van de iPhone tot je beschikking hebt: bellen kan met apps als Skype en Viber, berichten sturen kan met iMessage.

Slimme inhaker: BookBook TravelJournal
Vandaag aangekondigd: de BookBook TravelJournal. Dit is een lederen hoes voor de iPad en alle accessoires die je nodig hebt. “Are you iPad only?” vragen de makers op de website. Dan is de TravelJournal alles wat je nodig hebt. Je stopt de iPad samen met headset, kabeltjes, stylus, stroomadapter, reservebatterij en allerlei andere rondslingerende spullen in een grote hoes. Echt compact is het niet en goedkoop evenmin: €100.

traveljournal

Automatische backups

Handig! Je neemt de iPad Air in gebruik, vult je Apple ID in en er wordt automatisch een backup voor je gemaakt. Je hebt er geen omkijken naar. Bij de MacBook Air kun je ook backups maken, maar je hebt er speciale software voor nodig en je moet iets meer moeite doen. Apple heeft de iPad zo foolproof gemaakt, dat zelfs onhandige mensen altijd een backup achter de hand hebben. Bij de MacBook Air moet je een Time Capsule (€299) of andere externe harde schijf kopen en de Time Machine-functie van je Mac inschakelen. Backups worden alleen gemaakt als je thuis bent en toegang tot je Wi-Fi-netwerk hebt, niet wanneer je op vakantie op je hotelkamer zit en een raar geluid uit je MacBook hoort komen.

Prijs van apps

Alweer een voordeel van de iPad Air: de prijs van de apps ligt veel lager. Voor een iPad-app betaal je op z’n hoogst een paar euro. Angry Birds Space kost €4,49 op de Mac en €2,69 op de iPad. Vaak zijn de verschillen nog veel groter. Mac-ontwikkelaars van de oude stempel zijn gewend om €26,99 voor een app te vragen, terwijl een tegenhanger op iOS voor €2,69 of zelfs gratis te krijgen is. We zeggen niet dat het over de hele linie een goede ontwikkeling is (ontwikkelaars willen ook brood op de plank), maar voor dezelfde functionaliteit ben je op de iPad veel goedkoper uit. Wel is het zo dat iPad-apps vaak minder functionaliteit hebben. Adobe Photoshop Elements 11 voor de Mac (€69,99) is qua functionaliteit natuurlijk niet helemaal te vergelijken met Adobe Photoshop Express voor iPad (gratis met in-app aankopen). Maar als je er, net als duizenden consumenten, weinig meer mee doet dan foto’s bijknippen en een filter toepassen heb je aan de iPad-versie genoeg.

Accessoires

Bij de MacBook Air zit je altijd vast aan het complete pakket: beeldscherm en toetsenbord. Bij de iPad heb je de keuze. Ga je veel typen, dan neem je een extern toetsenbordje mee. Ga je in een vliegtuig zitten en alleen wat filmpjes kijken, dan kun je het toetsenbord in de koffer wegstoppen. De variatie in accessoires is bij de iPad trouwens ook veel groter. Een hoesje met of zonder ingebouwd toetsenbord, een stylus, houders voor aan de hoofdsteun van de auto, reservebatterijen, bureauhouders…

Uitbreidingsmogelijkheden

Om dit artikel niet teveel in hosanna-stemming te eindigen toch ook nog een kritisch puntje. Zelf heb ik er niet zoveel problemen mee, maar ik weet dat er heel wat lezers zijn die liever hadden gezien dat de iPad meer uitbreidingsmogelijkheden en toegangspoorten had. Op de 11-inch MacBook Air vind je twee USB-poorten en een Thunderbolt-poort. Je kunt er een USB-hub op aansluiten of een extern beeldscherm. Bij de iPad kun je met los verkrijgbare adapters ook wel een extern beeldscherm aansluiten (VGA en HDMI), maar de verdere aansluitingsmogelijkheden zijn beperkt. Apple verkoopt een SD-kaartlezer en een USB-adapter om bijvoorbeeld je camera aan te sluiten, maar lang niet alles werkt zo soepel als bij een laptop.

Tot slot

Of je een MacBook nodig hebt of genoeg hebt aan een iPad Air is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er is geen standaardantwoord voor iedereen. Wie thuis al een iMac heeft staan, heeft misschien geen behoefte om nog een extra MacBook erbij te kopen en kan prima uit de voeten met een iPad Air. Iemand anders gebruikt de MacBook als enige computer en durft er niet aan te denken om ooit zonder MacBook de deur uit te gaan. Maar als je eens nadenkt over je huidige gebruik en de behoeften die je hebt, dan kom je er misschien wel achter dat je de MacBook eigenlijk vooral uit gewoonte steeds meeneemt en dat je eigenlijk net zo goed uit de voeten kunt met een iPad. Ons maakt het niet uit wat je kiest, als je er zelf maar gelukkig mee bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2013, 20:00
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.