‘Over 5 jaar gebruiken alle scholen iPads’

Over 5 jaar zullen alle scholen iPads voorspellen, voorspelt een topman van Malmberg, uitgever van schoolboeken. Goedkope wifi en lesboeken versnellen de overstap.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipadschool

Brugklassers hebben over vijf jaar alleen nog maar een tablet in hun tas. Komend jaar voert al een kwart procent van de scholen het gebruik van tablets in en daarna zet er een flinke voorspelling in. Dat voorspelt een grote uitgever van schoolboeken. Mark van Hussen, manager ePublishing bij Uitgeverij Malmberg, denkt dat het snel kan gaan “doordat er beter en goedkoper wifi op scholen beschikbaar is. En de apparaten, de tablets, zijn nu ook geschikt”, aldus Van Hussen.

Vroeger had je de computerlokalen die je als docent moest reserveren, daarna kwamen de laptopkarren. Allemaal niet handig. De tablet neemt al die drempels weg. Leerlingen zitten niet meer verstopt achter een scherm en ze hoeven nergens meer heen.


Dankzij tablets kan er sneller een overstap worden gemaakt naar digitaal onderwijs. Lesboeken zijn inmiddels digitaal beschikbaar bij grote educatieve uitgeverijen als Wolters-Noordhoff en Malmberg. Van Hussen ziet ook dat digitale lesmethoden volop in ontwikkeling zijn.

Digitaal onderwijs was nog te veel boeken achter glas. Nu kunnen we nadenken wanneer we tekst vervangen door audiofragmenten of beeld. Dat zijn heel nieuwe didactische concepten. Je kunt opnieuw uitvinden hoe je het best een vreemde taal leert.

Negentig procent van de brugklassers heeft bovendien een smartphone, die ook voor digitale lesmethodes gebruikt kan worden. Toch verwacht Van Hussen niet dat het papieren schoolboek uit de klas verdwijnt. Bij de Steve Jobsscholen is de iPad al de standaardmethode geworden om les te geven. Vorig jaar gingen zeven scholen van start en inmiddels zijn er twaalf stuks. Eén school is inmiddels weer gestopt: de Steve Jobsschool in Breda was een particuliere school en moest sluiten uit geldnood.

Foto’s: Flickr CC (Brad Flickinger)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 22:09
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen onderwijs, school, steve jobsschool

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.