Opera gaat browser ontwikkelen voor de iPhone

Opera heeft op de CES aangekondigd dat ze een browser voor de iPhone gaan ontwikkelen. Het zal gaan om een native applicatie, die zeer binnenkort al verkrijgbaar kan zijn. Een softwareontwikkelaar van Opera bevestigt de berichten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

OperaBelangrijk iPhone-nieuws vanaf de CES, hier in Las Vegas. Opera heeft bevestigd dat de Opera-browser binnenkort voor de iPhone beschikbaar komt. Een precies tijdstip wisten ze nog niet te noemen: het zou volgende week al kunnen zijn, of vlak na de release van de officiële iPhone SDK. Volgens software engineer David Rosén heeft Opera een belangrijk voordeel ten opzichte van concurrent Firefox: zij komen uit een desktopwereld, terwijl Opera al jarenlang browsers voor embedded devices maakt en dus beter zou moeten zijn ingesteld op kleine footprint en minder krachtige processoren.

Op de CES kondigde de Zweedse Noorse browsermaker ook de nieuwe versie Opera 9 voor mobiele Linux-apparaten aan, wat doet vermoeden dat Opera zich eveneens heeft voorbereid op de komst van Google Android. De mobiele Linux-versie van Opera is gebaseerd op dezelfde core engine als in de desktopbrowser wordt gebruikt. Het is op dit moment al te gebruiken op mediaspelers van Archos en set-top boxes.

Opera is op dit moment al verkrijgbaar in twee varianten voor mobiele apparaten: de betaalde versie voor smartphones heet Opera Mobile en daarnaast is er de Java-gebaseerde Opera Mini, die gratis is en op bijna elk type telefoon werkt. Gezien de opmerkingen van Opera mogen we er vanuit gaan dat het bij de opmerkingen over een iPhone-browser om een native variant gaat (daarbij speelt mee dat de iPhone geen Java ondersteunt).

In onderstaande video zie je een interview met software engineer David Rosén van Opera, die het nieuws over Opera op de iPhone bevestigt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:53
Categorie iDevices
Onderwerp sdk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.