Oorlog in iPhone Dev Land

Een plotselinge rivalenstrijd tussen iPhone-hackers kan de mogelijke heractivering van de nieuwe iPhone-firmware 1.1.1 schaden. Het meningsverschil gaat gepaard met het nodige moddergooien.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

Why Zibri got bannedEr is een heuse catfight uitgebroken tussen de verschillende ontwikkelaars die bezig zijn met de jailbreak en de unlock van iPhones met firmwareversie 1.1.1. De spanning in de irc-kanalen #iphone en #iphone-dev was al een paar dagen om te snijden, maar gisteren barstte ineens de bom en werd een van de meest vocale deelnemers van de laatste paar dagen: een Italiaanse hacker met de naam Zibri, ineens van de irc-server irc.osx86.hu gegooid. Die server is de belangrijkste host voor de irc-channels #iphone en #iphone-dev. Met name in dat laatste kanaal, waar gemiddeld zo’n 50-100 man aanwezig zijn, worden veel ideeen over een mogelijke aanpak van het unlocken van de 1.1.1-firmware ingebracht.

Het hele verhaal leest bijna als een soap-opera, inclusief de vele plotwendingen en afzonderlijke verhaallijnen. Kort gezegd komt het erop neer dat volgens serverbeheerder en channeloperator ~sam van #iphone-dev Zibri te vaak in het openbaar claimde lid te zijn van het iPhone Dev Team en met zijn wilde theorieën (die overigens niet onwaar hoeven te zijn) iedereen steeds een andere richting opstuurde. Twee andere claims – en mogelijk de echte reden van zijn verbanning – van Zibri zijn dat iUnlock (en de gui-versie AnySIM) grotendeels verantwoordelijk is voor de vele iBricks die er nu zijn (lees: iPhoneBrick) en dat het iPhone Dev Team de uiteindelijke unlock-oplossing wil gaan verkopen, ondanks de vele donaties die al zijn gedaan. In ieder geval was Zibri’s “gezeur” dat hij niet als dev-team-hacker in het TUAW-jailbreak-artikel werd genoemd de bekende druppel. Zie hieronder het verkorte live-verslag uit mijn irc-logbestand:

 • [21:24] [~sam] MJFlash: zibri has nothing to do with dev team
 • [21:24] [MJFlash] sam, I’m aware, but I’ve been following his ideas for a week, and I think he’s added a lot!
 • [21:24] [~sam] MJFlash: not really
 • [21:24] [Zibri] sam: i wonder WHY
 • [21:25] [~sam] Zibri: first you were looking for nck in clear text string which is obviously not there, and really i could not follow any single idea of yours to sanity
 • [21:26] [Zibri] sam: that’s ok.. i don’t like the way you do thing either.
 • [21:27] [Zibri] and however i remind you it was 10 days ago… when i first see all this.. but ok ok..
 • 03[21:27] * Zibri was kicked by sam (#iphone-dev ok thx bye)
 • [21:27] [Zibri] do a good search on google: zibri tomtom
 • [21:27] [Zibri] i can get out myself sam.. don’t be rude.
 • [21:29] [Zibri] dave: yes: they are searching for a way to make money.
 • [21:30] [~sam] he has nothing to do with dev
 • [21:30] [MJFlash] What the heck? Why ban Zibri? He’s been working his butt off.

Na deze onvrijwillige verbanning is Zibri – samen met enkele volgelingen – een eigen hacksite begonnen via code.google.com met de wraakzuchtige naam iPhone “Elite” Team; een verwijzing naar de titel van het originele #iphone-dev irc-channel: “Dev Channel | Elite people are working on unlocking the 1.1.1->1.0.2, AND on jailbreaking 1.1.1.”. Op Zibri’s eigen projectpagina kun je alle vorderingen en uitleg achter dit drama lezen.

Ondertussen is Niacin – bekend van de TIFF-jailbreak-exploitas we speak op eigen houtje en op weer een andere irc-server (irc.toc2rta.com, channel #betatest) bezig met een live-jailbreak-sessie op de iPod Touch 1.1.1 en iPhone 1.1.1, waarbij onder andere de iPod Touch van Engadget’s Ryan Block onder handen wordt genomen.

Het is jammer dat alle teams niet gewoon samenwerken aan de oplossingen waarop wij allen zitten te wachten: een jailbreak van de iPhone (alhoewel die nu dichtbij lijkt via Niacin’s methode) en daarna de unlock van firmwareversie 1.1.1. Ruzie zorgt alleen voor negatieve energie en dat is energie die niet gestoken wordt in het uiteindelijke gezamenlijke doel. Hoeveel tijd het nog gaat kosten? Niemand weet het en niemand laat echt iets los.

Mocht je overigens ook in een van de channels zitten: mijn irc-naam is iphoneclub_nl. Stuur me gewoon even een PM daar (zwaait naar sossienl 😉 )

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2009, 1:05
Categorie Jailbreak
Onderwerpen firmware, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.