‘Onofficiële laders en kabels kunnen iPhone beschadigen’

Onofficiële opladers en kabels kunnen de iPhone beschadigen, aldus reparateur mendmyi.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

nepkabel lightning ios 7De Britse iPhone-reparateur mendmyi zegt dat onofficiële iPhone-opladers en bijbehorende kabels rampzalige gevolgen voor je iPhone kunnen hebben. Gebruik je een goedkope oplader die niet door Apple is gecertificeerd, dan is er een kans dat je een chip op de printplaat van de iPhone beschadigt. Je kan de iPhone dan niet meer opstarten of goed opladen. De reparateurs van mendmyi spreken uit ervaring: ze hebben meerdere iPhone 5’s gezien waarbij dit probleem speelde.


Het draait allemaal om de zogenaamde U2 IC-chip, op de printplaat van je iPhone. Deze chip zorgt voor het opladen van de accu, regelt een aantal usb-functies en staat ook in verbinding met de powerknop van je iPhone. Raakt de chip beschadigd, dan kun je de iPhone niet meer opladen en in extreme gevallen helemaal niet meer opstarten.

mendmyi iPhone U2 IC chipHoe snel een onofficiële adapter je iPhone kan beschadigen is niet duidelijk, maar mendmyi heeft meerdere . De kapotte U2 IC chip is te wijten aan een onregelmatig voltage, wat op zijn beurt wordt veroorzaakt door een onofficiële lader of kabel.

Eerder bleek al dat Apple’s eigen iPhone-oplader een stuk veiliger is dan onofficiële alternatieven. Apple’s adapter reguleert beter voltages, terwijl goedkope alternatieven het vaak niet zo nauw nemen. Dat zorgt ervoor dat de U2 IC chip wordt beschadigd en de iPhone kapotgaat. Overigens ben je met Apple-laders niet altijd veilig: onlangs bleek een aantal iPhone-adapters defect te zijn en begon Apple met een inruilprogramma. Het is onduidelijk of dit defect voor de hierboven beschreven problemen kan zorgen.

De problemen met onofficiële kabels en adapters leggen wellicht uit waarom Apple het gebruik van veel niet gecertificeerde accessoires niet toestaat. Sluit je een iPhone-oplader met Lightning aan die niet door Apple is goedgekeurd, dan kan deze door iOS 7 worden geweigerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.