Onderzoek: ‘Tabletgebruikers riskeren nekklachten’

Uit onderzoek van de US Department of Environmental Health en Microsoft blijkt dat het veelvuldig gebruik van een iPad of andere tablet voor nek- en schouderklachten kan zorgen. Dit is te danken aan het constant naar beneden kijken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPad schootEen onderzoek uitgevoerd door het Amerikaanse departement voor Environmental Health, Microsoft en Boston Medical School beweert dat het veelvuldig gebruiken van een tablet voor nekpijn kan zorgen. De problemen zouden vaker voorkomen dan bij gewone computer-gebruikers. Tabletbezitters zouden hun nek vaker in niet-ergonomische posities moeten houden, waardoor er sneller problemen ontstaan.


Het onderzoeksteam keek naar 15 proefpersonen met een tablet, waarvan de meerderheid een iPad 2 gebruikte. Terwijl zij de tablets gebruikten om te surfen, e-mailen, gamen en films te bekijken werden ze geobserveerd door een infrarood opnamesysteem dat de lichaamspositie registreerde. Om sommige tablets was een case met een stand gewikkeld, om verschillende situaties te simuleren.

Uit de resultaten bleek dat de nek van tabletgebruikers alleen ontspannen was wanneer er bijvoorbeeld een film wordt gekeken en de iPad rechtop met behulp van een stand staat. In iedere andere situatie werden de nekspieren aangespannen om naar beneden te kijken, waar het scherm zich bevond. Het onderzoeksteam raadt daarom ook aan om een iPad rechtop te zetten op een tafel en niet op schoot te gebruiken.

Heel irreëel is het resultaat van het onderzoek niet: als je lange tijd een bepaalde houding aanneemt kun je er immers van uitgaan dat je uiteindelijk last krijgt van de overbelaste spieren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 juli 2014 om 1:27
Onderwerp
Categorie
iDevices

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.