OMT’s Groot Appledictee 2010: hoe schrijf je iOS, iPod touch en AppleCare?

OMT organiseerde afgelopen week het Groot Appledictee 2010. In een video is het complete dictee te zien. Je kunt ook zelf deelnemen.

appledictee omtOnze collega’s van OMT organiseerden afgelopen week het Groot Appledictee van de Nederlandse taal. Een dag vóór het officiële Groot Dictee kwamen 30 taalliefhebbers bijeen in Rotterdam om zich op moeilijke woorden en Apple-termen stuk te bijten. Het dictee is ontstaan als ludieke oplossing omdat er nogal wat geklaagd werd over taalfouten in de reacties van OMT-bezoekers. Of de taalvaardigheid van de bezoekers na vier dictees is verbeterd is nog de vraag, maar het dictee zelf is in ieder geval tot een traditie uitgegroeid. In het dictee komen typische Apple-termen zoals iOS, iPad en AppleCare voor.

Er waren drie deelnemersgroepen: prominenten, gewone gebruikers en dicteetijgers (professionele dicteedeelnemers). Zelf werd ik met 23 fouten in de groep prominenten verslagen door hoofdredacteur Miro Lucassen van het blad MacFan, die slechts 19 fouten maakte. Bij de gewone gebruikers werd de beste prestatie neergezet door Peter Villevoye (34 fouten). De poedelprijs ging naar een deelnemer met 60 fouten. Bij de groep dicteetijgers was de beste score te vinden: 11 fouten.

Het dictee werd gepresenteerd door Jan de Hoop (RTL Nieuws). Als prominenten waren onder andere Francisco van Jole en Lex Runderkamp (NOS Journaal) aanwezig. Het totale filmpje duurt bijna een halfuur. Wie het dictee zelf niet wil bekijken, kan het gedeelte tussen 7:20 en 26:20 minuten overslaan. Je kunt thuis ook meedoen aan het dictee (en daarmee aanmerkelijk beter scoren dan de aanwezigen in de zaal, door een woordenboek erbij te pakken). Je hebt tot 27 december de tijd om het uitgeschreven dictee in te leveren, waarna je kans maakt op een iPad. Meer details zijn te vinden op de website van OMT.

Ik heb een leuke avond gehad en bedank OMT dan ook voor de organisatie van dit geslaagde evenement.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2010, 15:25
Categorie Round-up
Onderwerp video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.