Nog geen bedreiging voor de iPhone: Android SDK 0.9 zonder Bluetooth en Exchange

Google heeft Android SDK 0.9 beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. Het wachten op het eerste toestel (de HTC Dream) duurt nu niet lang meer: 17 september is de schatting.

android logoGisteren doken er voor het eerst foto’s op van de HTC Dream, het eerste toestel met Google’s Android-besturingssysteem. Gezien de reacties (“Huh, wat is Android?”) heeft Google nog wat marketing te doen om het mobiele besturingssysteem ook bij gebruikers tussen de oren te krijgen. Android is dé hoop voor de toekomst voor ontwikkelaars die niets met de iPhone te maken willen hebben. Maar of de SDK nu zoveel beter is dan die van Apple…


Nog even voor mensen die nog steeds niet weten wat Android precies is: Google is bezig met een mobiel besturingssysteem op basis van Linux. Sinds vorig jaar kunnen ontwikkelaars met de Android SDK software voor het mobiele platform ontwikkelen en dat werd ook gedaan: vijftig applicaties wonnen een prijs in de Android Developer Challenge. Maar daarna werd het stil: zo’n platform gaat pas tot de verbeelding spreken als er daadwerkelijk toestellen zijn en die kwamen er niet. Samsung, Motorola en HTC (de grootste fabrikant van Windows Mobile-toestellen) beloofden hun medewerking, maar in de media verschenen voornamelijk geruchten over tegenslagen en mogelijk uitstel tot 2009.

HTC Dream

De ontwikkelaars raakten gefrustreerd omdat er sinds februari geen nieuwe SDK meer was uitgebracht, raakten nog eens extra gefrustreerd toen bleek dat Google de prijs winnaars van de Android Developer Challenge wél had voorzien van een nieuwe SDK en raakten driedubbel gefrustreerd toen een petitie van verontruste ontwikkelaars met een kortweg “dankjewel” in ontvangst werd genomen.

android 0.9Eindelijk lijkt er weer wat schot in de zaak: versie 0.9 van de SDK is naar de ontwikkelaars gestuurd en rond september/oktober zal de definitieve versie beschikbaar komen. De HTC Dream is als eerste toestel goedgekeurd door de FCC en zal in de VS door T-Mobile op de markt worden gebracht. Maar er ontbreken nog wel wat zaken: Android zal voorlopig geen ondersteuning bieden voor Bluetooth en de HTC Dream zal geen Exchange ondersteunen. Wel zit er 802.11b/g Wi-Fi, 3G en een uitschuifbaar toetsenbordje in. In de SDK is overigens ook de GTalkService verwijderd. Ander probleempje: Google waarschuwt nu alvast dat software die met de Android SDK 0.9 wordt ontwikkeld straks mogelijk niet compatibel is voor SDK 1.0.

Als de geruchten kloppen komt de HTC Dream vanaf 17 september beschikbaar in de voorverkoop: voor $150. Het aanbod geldt alleen voor bestaande Amerikaanse klanten van T-Mobile. Anderen moeten tot begin oktober wachten en betalen een hogere prijs: $399. Bedreiging voor de iPhone? Voorlopig lijkt het daar nog niet op.

Meer informatie over de Android SDK te vinden op de Android Developers Blog
Meer informatie over het toestel: HTC Dream

Een filmpje van Android:

Op onderstaand filmpje (onscherp) is de HTC Dream in actie te zien.

Dankjewel Paulo voor het filmpje!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 augustus 2008 om 18:49
Onderwerpen
,
Categorie
iDevices
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.