iCulture Search

Van de uitgever: nieuwe zoekfunctie

Vandaag introduceren we een compleet vernieuwde zoekfunctie voor iCulture.nl. De nieuwe zoekfunctie toont resultaten vooral sneller (vééééél sneller), maar biedt ook zeer uitgebreide filtermogelijkheden en de optie om resultaten naar wens te sorteren op relevantie of actualiteit. Om de komende tijd de zoekfunctie qua serverperformance en resultaten verder te optimaliseren plakken wij er nu nog het label Beta op.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

iCulture SearchVandaag introduceren wij een geheel vernieuwde zoekfunctie voor iCulture.nl. Met de nieuwe zoekfunctie is het mogelijk veel nauwkeuriger en vooral sneller een specifiek onderwerp te vinden dankzij uitgebreide filteropties. Deze filters stellen je bijvoorbeeld in staat te zoeken op rubriek (bv. een dossier of review), jaar, categorie of tag. Filters zijn ook met elkaar te combineren, waardoor je veel sneller het juiste artikel kunt vinden. Resultaten kunnen gesorteerd worden op Relevantie en Chronologie (Nieuw → Oud of omgekeerd), of verder verfijnd worden via exact match (een zoekterm tussen aanhalingstekens) of door weglating (minteken voor ongewenste zoekterm).

Aan de zoekfunctie is door onze codeheld Alex Bouma (@stayallive) en ondergetekende de afgelopen tijd keihard gewerkt en getweakt. Vandaag willen we de vernieuwde search graag in beta met jullie testen, zodat wij met jullie feedback de resultaten verder kunnen verfijnen en – niet onbelangrijk – de serverbelasting in de gaten kunnen houden.

Update dinsdag 21 juli 2015: de beta is wat ons betreft afgerond. Er zijn gelukkig nauwelijks kritiekpunten of problemen gemeld, dus wij vinden de tijd rijp om het beta-label te verwijderen.

Technische achtergrond

De back-end van de zoekfunctie is gebaseerd op ElasticSearch 1.5.2, gecombineerd met de ElasticPress-plugin voor WordPress.

Enkele technische details:

  • 38.193 artikelen geïndexeerd op moment van publicatie, met live index voor nieuwe artikelen;
  • 30 minuten nodig voor opbouw intiële index;
  • Van 10-20s per zoekopdracht naar 200ms (!) voor tonen van zoekresultaten;
  • Filtering (facets) over soort artikelen, jaartal, categorieën en tags;
  • 500 regels extra PHP-code voor integratie met ElasticPress;
  • 400 regels Javascript (AngularJS) om live filtering te laten werken.

Blij met onze inspanningen? Denk dan bij je volgende aankoop eens aan ons. Jij happy, wij happy! Steun iCulture!

Benieuwd naar eerdere grote wijzigingen aan onze website? Via het topic #newiCulture lees je alles.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2015, 14:22
Categorie Achtergrond
Onderwerp newiCulture

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.