iphone-6-modellen

Nieuwe thuiskopieheffing maakt dure smartphones iets goedkoper

Door de nieuwe thuiskopietarieven wordt de heffing op smartphones en tablets vaak iets goedkoper. Maar voor goedkope smartphones pakt de heffing iets duurder uit.

iphone-6-modellenPer 1 januari zijn er nieuwe thuiskopietarieven ingegaan. Volgens de Stichting Thuiskopie zijn de tarieven met 30 procent omlaag gegaan, maar dat geldt niet voor alle smartphones en tablets. De nieuwe regeling was in oktober al aangekondigd. Het tarief voor iPhones, iPads en andere smartphones en tablets is nu vastgesteld op €3,50. Dat tarief geldt ook voor desktop-pc’s, notebooks, gewone telefoons met mp3-speler, had-recorders en settopboxen met harde schijf.

Voorheen zat de thuiskopieregeling voor smartphones en tablets iets anders in elkaar. Er werd gekeken naar de hoeveelheid opslagruimte:

Oude tarief: afhankelijk van opslagcapaciteit

De oude regeling, zoals te vinden op de website van de Rijksoverheid:

  • Smartphone met minder dan 16GB opslag: €2,50
  • Smartphone met 16GB opslag of meer: €5
  • Tablet met 8GB opslag of minder: €2,50
  • Tablet met meer dan 8GB opslag: €5

Nieuwe regeling: één tarief

Deze prijzen zijn nu vervangen door één regel:

  • Smartphones en tablets, ongeacht opslagcapaciteit: €3,50

Het betekent dat de heffing voor de meeste tablets en voor dure smartphones iets goedkoper is geworden. Maar voor mensen die nog een 4GB of 8GB smartphone willen kopen pakt de regeling net iets duurder uit. Per 1 januari 2015 veranderden er nog wat andere tarieven: draagbare audio- en videospelers krijgen een heffing van €1,40 en voor externe HDD-drives en e-readers geldt een heffing van €0,70. Voor beschrijfbare cd’s en dvd’s wordt het tarief 0,02 euro per stuk. In de omringende langen liggen de tarieven vaak iets hoger, beweert de Stichting Thuiskopie. De tariefswijziging is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie uit april 2014, die inhoudt dat illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermde content voor thuisgebruik niet langer onder de thuiskopieregeling mogen vallen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2015, 10:32
Categorie Achtergrond
Onderwerp thuiskopie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.