‘Nieuwe telecomgroep belooft onbeperkt mobiel internet’

Een nieuwe telecomgroep in Nederland wil onbeperkt mobiel internet aanbieden voor 10 euro per maand. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van TD-LTE, een variant op LTE waar maar één kanaal voor uploaden/downloaden voor nodig is.

tele2-mobiel-internetIn Nederland staat een nieuwe telecomaanbieder onder leiding van Tele2 in de startblokken, die onbeperkt mobiel internet wil aanbieden. Voor 20 euro per maand kun je onbeperkt internetten zonder datalimiet en kun je bovendien bellen zonder telefoontikken. Door gebruik van TD-LTE kan de kostprijs van 1 gigabyte data omlaag van 1 euro naar 25 cent, beweren bronnen van Emerce. Voor alleen mobiel internetten ben je dan maar 10 euro per maand kwijt. Het knelpunt zijn momenteel nog de toestellen: de iPhone ondersteunt geen (TD-)LTE en andere toestellen overigens ook niet. Maar dat hoeft geen probleem te zijn, want het duurt nog wel even voor het nieuwe netwerk operationeel is.

Het gebruik van TD-LTE heeft diverse voordelen, omdat het aanleggen van een infrastructuur goedkoper is dan bij ‘gewone’ LTE. Het door China Mobile ontwikkelde TD-LTE gebruikt slechts één kanaal voor het uploaden en downloaden, terwijl gewone LTE gebruik maakt van twee kanalen.

De plannen werden bekend nadat de PVV een voorstel indiende om de onverkochte frequenties voor mobiel internet te bundelen met de 900 MHz-band. Restfrequenties op de 1800-, 2000-, 2100- en 2600-band zouden daarbij gebundeld moeten worden. Deze frequenties werden vorig jaar tijdens een frequentieveiling niet verkocht, omdat WiMAX-partijen waren afgehaakt en Ziggo/UPC en Tele2 niet meer geïnteresseerd waren. Het ministerie van Economische Zaken wil de genoemde frequenties alsnog uitgeven. Bestaande frequenties voor mobiele telefonie lopen in 2013 af en zullen dan opnieuw worden geveild. Tegen de tijd dat de telecomgroep van Tele2 klaar is met het nieuwe netwerk, kan de telecommarkt en het toestelaanbod er al heel anders uitzien. In augustus gingen geruchten dat Apple bezig zou zijn met het testen van een LTE-versie van de iPhone. In Nederland is onder andere KPN bezig met de (test)uitrol van een LTE-netwerk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2011, 11:21
Categorieën Apple, iOS
Onderwerpen mobiel internet, telecom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.