Nieuwe roamingtarieven bij KPN, T-Mobile en Vodafone: mag je je abonnement opzeggen?

Bellen, sms'en en internetten op je mobiel wordt goedkoper in het buitenland. We hebben de roamingtarieven van de drie grote aanbieders op een rijtje gezet en beantwoorden de vraag: mag je opzeggen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

beachAlle Nederlandse telecomaanbieders gaan vanaf 1 juli nieuwe buitenlandtarieven in rekening brengen. Over de tarieven van KPN hebben we het gisteren al gehad; vandaag leek het ons interessant om de verschillende aanbieders eens op een rijtje te zetten en antwoord te geven op de vraag: mag je opzeggen? De tariefswijziging is weliswaar in jouw voordeel, maar slimme lieden ruiken nu alweer kansen om van hun lopende abonnement af te komen, zodat ze weer goedkoop een nieuw toestel kunnen krijgen. Maar kan dat ook?

Bellen in het buitenland

Tarieven zijn vaak lastig te vergelijken, omdat de tariefzones niet helemaal samenvallen en omdat er bundels zijn waarmee je extra goedkoop kunt bellen. Vandaar dat we uitgaan van de normale prijs zonder kortingen wanneer je vanuit de gangbare EU-landen belt, sms’t en mobiel internet.

Alle informatie is te vinden op de sites van de operators: Vodafone, T-Mobile en KPN.

Over bellen in het buitenland kunnen we kort zijn: alle operators rekenen hetzelfde. Bij Vodafone, T-Mobile en KPN zijn de tarieven voor bellen vanuit het buitenland in dezelfde mate omlaag gegaan:

 • Vodafone: van €0,55 naar €0,51 per minuut
 • T-Mobile: van €0,55 naar €0,51 per minuut
 • KPN: van €0,55 naar €0,51 per minuut

Voor gebeld worden vanuit Nederland geldt hetzelfde:

 • Vodafone: van €0,26 naar €0,23 per minuut
 • T-Mobile: van €0,26 naar €0,23 per minuut
 • KPN: van €0,26 naar €0,23 per minuut

Vodafone heeft Passport, waarbij je voor een starttarief van €0,79 per gesprek belt. Gebeld worden kost €0,79 per gesprek, ongeacht hoe lang het gesprek duurt. KPN heeft hiervoor OpReis ingevoerd, een soortgelijke bundel met een starttarief van 80 cent en daarna 25 cent per minuut (bellen) of 10 cent per minuut (gebeld worden).

Hou er rekening mee dat de tarieven buiten de EU zone niet gereguleerd zijn en nog erg hoog kunnen zijn: tot meer dan €3 per minuut!

Sms’en in het buitenland

De prijs van een sms-bericht is flink naar beneden gegaan:

 • Vodafone: van €0,49 naar €0,13 per bericht
 • T-Mobile: van €0,36 naar €0,13 per bericht
 • KPN: van €0,55 naar €0,13 per bericht

Bij alle providers betaal je voortaan dus hetzelfde. Vooral KPN-klanten zullen merken dat de kosten veel lager zijn geworden; deze operator rekende voorheen wel erg hoge SMS-kosten. Buiten de EU ligt de prijs van een SMS-bericht nog steeds rond de €0,50.

Mobiel internet in het buitenland

Bij mobiel internet maakt het verschil of je een abonnement voor internet op je mobiel hebt, of dat je mobiel internet voor je laptop hebt afgesloten.

Internet via mobiele telefoon

Vodafone:

 • Vodafone met Passport: starttarief €0,79 – daarna €0,05 per 20kB of €2,50 per MB (er geldt deze zomer een kortingsregeling van 50%).
 • Vodafone zonder Passport: geen starttarief, €0,15 per 20kB of €7,50 per MB.

Commentaar: Bij Vodafone kun je Vodafone Passport inschakelen, waarbij je minder betaalt. Tussen 1 juni en 30 augustus geldt een korting van 50% korting, waardoor je uiteindelijk maar €1,25 per MB betaalt.

T-Mobile:

 • Web’n’Walk Standard en Plus: €2 per MB met maximum van €5 per dag.
 • Geen bundel of prepaid-klanten: €2 per MB met maximum van €5 per dag.

Commentaar: De maximumbedragen van T-Mobile zijn mooi, want daardoor kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Maar de snelheden zijn nogal aan de trage kant als je de dagelijkse limiet van 10MB overschrijdt: “Bij overschrijding van 10 MB dagelijks gebruik wijzigt de snelheid automatisch naar maximaal 16/16 Kb/s.” Buiten de EU betaal je in de meeste gevallen €5 tot €10 per MB met een maximum van €50 per dag. Voor iPhone-bezitters is er nog een addertje onder het gras: het maximumbedrag voor Zone 1 voor iPhone-gebruikers is niet €5 per dag, maar €15 (zie de T-Mobile iPhone-prijslijst.

KPN:

 • KPN Surf & Mail Totaal: €2,95 per MB
 • Alle overige KPN-gebruikers: €3,95 per MB
 • Commentaar: Bij KPN zijn de snelheden en limieten aan de lage kant en prijzen hoog. Zoals gisteren aangekondigd gaat het buitenlandtarief voor KPN Surf & Mail Totaal omlaag van €7,95 naar €2,95 per MB. Na deze tariefsverlaging is KPN nog steeds de duurste aanbieder voor mobiel internet in het buitenland. De gisteren aangekondigde prijsverlaging is nog niet op de site van KPN doorgevoerd: daar staat nog het oude tarief van €7,95.

  Internet via laptop

  Hier gelden een hoop verschillende tarieven, dus we zullen ze per aanbieder langslopen. Buiten de EU zijn de tarieven veel hoger, tot wel €10 of meer per MB.

  Vodafone:

 • Vodafone: gewone abonnees €2,39 per MB
 • Vodafone: prepaid gebruikers €3,50 per MB
 • Vodafone: Dagbundel op reis: €14,28 per dag (limiet 50MB per dag, daarbuiten €2,39 per MB)
 • Vodafone: Data Plus op reis: €53,55 per maand (limiet 200MB per maand, daarbuiten €1,19 per MB)
 • T-Mobile:

 • T-Mobile Laptop Economy/Business/Executive: €2 per MB, maximaal €15 per dag
 • T-Mobile prepaid: €2 per MB, geen maximum

KPN:

 • KPN Snel Mobiel Internet: €2,39 per MB
 • KPN Zeker Mobiel Internet: €2,39 per MB
 • Overige KPN-klanten: €3,95 per MB

Commentaar: Bij T-Mobile ben je het goedkoopste uit, bij Vodafone en KPN betaal je een paar dubbeltjes per MB meer. Let bij de keuze van je data-abonnement ook op de snelheden, de limieten en de snelheidsverlaging wanneer je de limiet hebt overschreden!

Abonnement opzeggen

Ik heb nagevraagd en nagezocht in hoeverre je je abonnement kunt opzeggen, nu de buitenlandtarieven wijzigen. Het is weliswaar een wijziging in je voordeel, maar slimme gebruikers hebben vast al gedacht dat ze op deze manier snel van hun abonnement af kunnen, zodat ze een nieuw toestel kunnen kopen.

Het korte antwoord: bij Vodafone kan het welniet en bij T-Mobile en KPN ook niet.

Het lange antwoord: het viel niet mee om de algemene voorwaarden van de verschillende operators online te vinden. Als je een abonnement afsluit, krijg je de algemene voorwaarden in een boekje meegeleverd. Bij sommige operators vind je de voorwaarden op de site. In twee gevallen heb ik daarom met de afdeling persvoorlichting gebeld om deze vraag voor te leggen.

In de algemene voorwaarden van KPN staat, dat je alleen mag opzeggen als een wijziging een hoger tarief met zich meebrengt (zie artikel 1.16.5).

T-Mobile heeft de Telecommunicatiewet erbij gepakt. Artikel 7.2 van deze wet stelt dat als de wijzigingen of aanpassingen niet leiden tot een verbetering voor de klant, operators verplicht zijn dit:
1) 4 weken voorafgaand aan ingang van de wijziging te communiceren en
2) dit kan leiden tot opzegrecht.

Aangezien het hier een wijziging betreft in het voordeel van de klant, leidt dit niet tot opzegrecht bij T-Mobile.

Bij Vodafone is de situatie hetzelfde echter anders: daar mag bij een eenzijdige wijziging de klant wél opzeggen. Ik heb dit niet in de voorwaarden kunnen terugvinden, maar een woordvoerder bevestigde dit telefonisch met de toevoeging: “Maar waarom zou je willen? Het wordt er alleen maar beter op!”

Het is NIET mogelijk om je abonnement op te zeggen bij Vodafone. Helaas zijn de voorwaarden daar niet zo eenduidig over en de woordvoerster heeft door onduidelijke communicatie de indruk gewerkt dat opzeggen wél mogelijk zou zijn. Zie ook mijn aanvullende reactie bij dit artikel.

Daan (zie reacties hieronder) heeft de betreffende clausule erbij gezocht. In de voorwaarden van Vodafone staat onder artikel 9.3:

Vodafone heeft het recht tarieven eenzijdig te wijzigen. Indien dit op grond van de toepasselijke wettelijke bepalingen vereist is, zal Vodafone Contractant voorafgaande aan de inwerkingtreding van de wijziging informeren en indien van toepassing Contractant wijzen op het recht (het relevante deel van) de Overeenkomst op te zeggen met ingang van de datum van inwerkingtreding van de wijziging. […].

Foto: CC Flickr (Swiss Bones)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:17
Categorie Providers
Onderwerpen abonnementen, buitenland, roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.