Nieuwe mobiele diensten van NS niet geschikt voor iPhone

De NS is vandaag gestart met nieuwe mobiele diensten. Het opvragen van informatie en het instellen van alerts kost 40 eurocent.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

NS ReisplannerDe NS introduceert vanaf vandaag nieuwe mobiele diensten waarmee je actuele reisinformatie op je mobiele telefoon kunt opvragen. Maar er is iets opmerkelijks aan de hand: de dienst is nog niet geschikt voor BlackBerry’s en iPhones. De reden daarvoor? ”We hebben gekozen voor technieken die op het moment nog een groter marktaandeel hebben”, zegt Boukje Bügel, commercieel directeur van NS Reizigers.

Dat de commercieel directeur de uitspraak doet is niet toevallig: het opvragen van informatie kost 40 eurocent per keer. Dat de NS niet eerder met mobiele diensten is begonnenen heeft ook een reden: ”De vraag naar mobiele internetdiensten begint nu pas serieuze vormen aan te nemen”, aldus Bügel.

Nu hebben we op de iPhone al de applicatie Trein, gemaakt door een externe ontwikkelaar. En het opvragen van reisgegevens was met 9292OV, iStart of mobiele websites ook al wel mogelijk op de iPhone. Maar wat NS bedacht heeft is weer iets heel anders. Het gaat om twee diensten: een sms-dienst en een applicatie met de naam Reisplanner Xtra.

NSBij de sms-dienst stuur je een sms-bericht met vertrek- en aankomststation en vertrektijd naar 7245. Binnen twintig seconden krijg je een reisadvies terug, inclusief vertragingen. Dat kost 40 eurocent.

Voor Reisplanner Xtra heb je mobiel internet nodig. Het gaat om een applicatie die je moet downloaden en installeren op je mobiele telefoon. Het is gratis te gebruiken en geeft niet alleen reisadvies, maar laat ook zien welke restaurants er in de buurt zijn. NS werkt daarvoor samen met de zoekmachine iLocal. Tijdens de reis kan de applicatie je op de hoogte houden van vertragingen en spoorwijzigingen. Wil je gewaarschuwd worden, dan kost dat ook 40 eurocent. De NS heeft een systeem van alerts bedacht om de reiziger te waarschuwen dat het tijd is om naar het station te gaan, of om afhalers te waarschuwen dat de trein bijna aankomt. Ook die alerts kosten 40 eurocent. Wanneer de trein vertraging heeft krijg je een gratis update.

Meer info: Reisplanner Xtra, lijst van ondersteunde toestellen (PDF) en reisplanner via SMS

Via: NU.nl
Tipgever: Stijn

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:04
Categorie Apps
Onderwerp trein

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.