Nieuwe functies in iOS 4.3: een overzicht

Een overzicht van de nieuwe functies in iOS 4.3, zoals blijkt uit de eerste betaversie: persoonlijke hotspot, nieuwe gestures en AirPlay voor ontwikkelaars zijn een paar hoogtepunten.

iOS 4.3Gisteravond is iOS 4.3 beta 1 beschikbaar gekomen voor ontwikkelaars. De jacht op nieuwe functies is inmiddels geopend. Vooral de iPad blijkt veel nieuwe functies te hebben gekregen, zoals nieuwe gestures (aanraakbewegingen) en de mogelijkheid om de functie van de muteknop te veranderen. Zoals gezegd gaat het hier om een eerste betaversie, dus Apple heeft nog alle tijd om nog meer functies in latere betaversies toe te voegen. Aan de andere kant: er is ook nog kans dat functies die niet goed blijken te functioneren er later weer worden uitgehaald.

Nieuw Facetime-icoon

factime icoonGeen spectaculaire verandering, maar wel eentje die meteen opvalt: FaceTime heeft een (nieuw) icoontje gekregen. Met FaceTime kun je (via Wi-Fi) videobellen met andere gebruikers die een geschikt apparaat hebben. Dat mag een iPhone 4, laatste generatie iPod touch of een Mac zijn. Het nieuwe icoontje is uiteraard alleen te zien op apparaten die FaceTime ondersteunen.

Persoonlijke hotspot

We maakten het op iPhoneclub.nl al exclusief vroegtijdig bekend: iOS 4.3 krijgt een persoonlijke hotspotfunctie. Dat houdt in dat je de internetverbinding van je iPhone met meerdere apparaten kunt delen. Voorwaarde is wel, dat je provider tethering ondersteunt. De persoonlijke hotspot houdt in, dat de iPhone zich als internettoegangspunt voor meerdere apparaten gedraagt. Je kunt met maximaal 5 apparaten via Wi-Fi verbinding maken met de iPhone. Deze apparaten kunnen dan internetten op 3G-snelheid. Voorheen kon je via Bluetooth of USB maar één apparaat verbinden.

AirPlay voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen met de eerste beta van iOS 4.3 bezig gaan met AirPlay-functionaliteit in hun apps. Dat houdt in, dat gebruikers straks video vanuit apps of websites kunnen streamen naar bijvoorbeeld de Apple TV of andere apparaten die met AirPlay kunnen werken. AirPlay wordt dus ook ondersteund in Safari.

Schermvullende iAds

Voorlopig nog niet gelanceerd in Nederland en dus voor ons niet zo relevant: Apple’s reclamebanners van de dienst iAds zijn voortaan ook schermvullend te tonen.

Verbeterde spellingscorrectie

De autocorrectie in iOS 4.3 lijkt nu ook woorden die abusievelijk aaneengeschreven zijn, maar normaliter met een spatie geschreven horen te worden, te herkennen en te verbeteren. Jonathan Hogervorst plaatste van de verbeterde autocorrectie een screenshot op Twitter.

Herhaalde meldingstonen voor Berichten aanpassen

iPhoneclub-lezer Johan Brems weet via e-mail te melden dat er een nieuwe optie bij Instellingen > Berichten is verschenen, met de naam ‘Meldingstoon’. Deze optie vervangt de optie ‘Herhaal melding’ in eerdere firmwareversies. Met de nieuwe optie kun je aangeven hoe vaak de melding voor nieuwe (sms-)berichten moet verschijnen, met als mogelijke opties: 1x, 2x, 3x, 5x en 10x.

Meldingstoon Berichten: iOS 4.3

Screenshots met dank aan @jhogervorst

Instellingenpaneel opnieuw vormgegeven, ander toetsenbord en nieuwe interface voor App Store-updates

Het instellingenpaneel is in iOS 4.3 opnieuw vormgegeven. Ook het toetsenbord is licht gewijzigd met een andere afbeelding onder elke toets. Tevens is de App Store-interface voor updates aangepast. Deze lijkt nu op de manier waarop je applicaties in de nieuwe Mac OS X-applicatiewinkel Mac App Store bijwerkt.

Keuze tussen muteknop en rotatieknop

Goed nieuws voor iPad-gebruikers: Apple geeft gebruikers de mogelijkheid om de schakelaar aan de zijkant weer als rotatieknop te gebruiken. Dat was ook de oorspronkelijke functie van de knop, maar met de komst van iOS 4.2 bleek Apple te hebben besloten dat de knop beter als muteknop dienst kon doen, net als op de iPhone. In iOS 4.3 kun je via de instellingen aangeven of je de schakelaar weer als rotatieslot voor het scherm wilt gebruiken. Hiervoor gebruik je de optie ‘Functie zijschakelaar’. Het vastzetten van de schermrotatie is bijvoorbeeld handig wanneer je zijwaarts liggend een boek wilt lezen.

Multitasking gestures

Nieuw is ook de optie ‘Multitasking gestures’ in het instellingenmenu van de iPad. Hiermee kun je met vier of vijf vingers terugkeren naar het homescreen, de multitasking-balk zichtbaar te maken of om te bladeren door apps. Apple brengt volgens een tekst op de ontwikkelaarspagina van iOS 4.3 deze functie als preview beschikbaar, om te kijken hoe het werkt bij apps. Het is de bedoeling dat ontwikkelaars dit gaan testen en feedback geven aan Apple. De kans is dus aanwezig, dat de functie later weer verdwijnt, als het toch niet blijkt te werken. De ontwikkelaars kunnen via de Developer Forums hun ervaringen kwijt. Voor het inschakelen van de nieuwe aanraakmogelijkheden op de iPad is het vereist dat je in Xcode de optie ‘Use for development‘ inschakelt (tip van @bram_boersma).

Onderstaand filmpje geeft een demonstratie:

iOS 4.3 voor Apple TV

Naast de nieuwe beta voor iPhone, iPod touch en iPad is er ook een betaversie voor de Apple TV-firmware beschikbaar gesteld. Omdat de Apple TV eveneens op iOS draait, gaat het hierbij eveneens om iOS 4.3. Het lijkt erop dat de update voornamelijk is uitgebracht om te zorgen dat ontwikkelaars de nieuwe AirPlay-functies kunnen gaan testen. De update werkt uiteraard alleen op de tweede generatie Apple TV, omdat die op een variant van iOS draait.

Wat ontbreekt: iPhone 3G en iPod touch 2G

Het is niet alleen goud wat er blinkt: de iPhone 3G en iPod touch 2e generatie zijn voor Apple naar het zich laat aanzien niet langer de moeite waard om te updaten. Eerder bleef de eerste generatie iPhone verstoken van een update. De iPhone 3G kreeg nog wel een update naar 4.x, maar daarbij bleken de echt interessante functies zoals multitasking te ontbreken. Blijkbaar durfde Apple het niet meer aan om deze “oudere” toestellen nog een update te geven. Zij blijven vermoedelijk steken op iOS 4.2.1 als laatste officieel beschikbaar gestelde update.

Definitieve release van iOS 4.3

Er is nog geen officiële datum bekendgemaakt wanneer iOS 4.3 definitief beschikbaar komt. Net als bij eerdere firmware-updates zullen er waarschijnlijk meerdere betaversies voor ontwikkelaars volgen, waarin steeds nieuwe functies zijn toegevoegd en/of verwijderd. De definitieve functionaliteit van iOS 4.3 weten we dus pas in maart (of wanneer Apple de release uitbrengt), maar functies zoals de persoonlijke hotspot zullen waarschijnlijk blijvertjes zijn.

The iPhone Blog maakte een filmpje over de nieuwe functies, waarmee je in 5 minuten wordt bijgepraat:

Graag horen we in de reacties welke functies er nog meer zijn ontdekt door jullie!

Let op: beta-firmwareversies zijn alleen voorbehouden aan ontwikkelaars. Vragen naar links naar de iOS 4.3 beta-firmware of verzoeken aan ontwikkelaars om toegevoegd te worden zijn uitdrukkelijk niet toegestaan. Deze reacties zullen worden verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 januari 2011 om 13:51
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
121 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.