Nieuwe functies in iOS 4.3 voor de iPad: een overzicht

Een overzicht van de nieuwe functies in iOS 4.3 voor de iPad
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iOS 4.3Gisteravond is iOS 4.3 beta 1 beschikbaar gekomen voor ontwikkelaars. De jacht op nieuwe functies is inmiddels geopend. Op iPhoneclub kon je al lezen welke nieuwe functies iOS 4.3 voor de iPhone en iPod touch bevat. In dit overzicht beperken we ons tot de iPad-specifieke functies. Zoals gezegd gaat het hier om een eerste betaversie, dus Apple heeft nog alle tijd om nog meer functies in latere betaversies toe te voegen. Aan de andere kant: er is ook nog kans dat functies die niet goed blijken te functioneren er later weer worden uitgehaald.

Multitasking gestures

Nieuw in iOS 4.3 is de optie ‘Multitasking gestures’ in het instellingenmenu van de iPad. Hiermee kun je met vier of vijf vingers terugkeren naar het homescreen, de multitasking-balk zichtbaar maken of door naar links of rechts te swipen bladeren door apps. Apple brengt volgens een tekst op de ontwikkelaarspagina van iOS 4.3 deze functie als preview beschikbaar, om te kijken hoe het werkt bij apps. Het is de bedoeling dat ontwikkelaars dit gaan testen en feedback geven aan Apple. De kans is dus aanwezig, dat de functie later weer verdwijnt, als het toch niet blijkt te werken. De ontwikkelaars kunnen via de Developer Forums hun ervaringen kwijt. Voor het inschakelen van de nieuwe aanraakmogelijkheden op de iPad is het vereist dat je in Xcode de optie ‘Use for development‘ inschakelt (tip van @bram_boersma).

Onderstaand filmpje geeft een demonstratie:

Keuze tussen muteknop en rotatieknop

In iOS 4.2 wijzigde Apple de functie van de schakelaar aan de zijkant naar een muteknop. Dit tot ongenoegen van veel iPad-gebruikers. iOS 4.3 lijkt echter goed nieuws te brengen: Apple geeft gebruikers de mogelijkheid om de schakelaar aan de zijkant weer als rotatieknop te gebruiken. In iOS 4.3 kun je via de instellingen aangeven of je de schakelaar weer als rotatieslot voor het scherm wilt gebruiken of de muteknop wilt behouden. Hiervoor gebruik je de optie ‘Functie zijschakelaar’. Het vastzetten van de schermrotatie is bijvoorbeeld handig wanneer je zijwaarts liggend een boek wilt lezen.

iOS 4.3 rotatieslot

Als de schakelaar wordt ingesteld als rotatieknop, wordt de softwarematige muteknop (in de multitasking-balk) automatisch geactiveerd. Andersom fungeert dezelfde softwarematige knop als rotatieslot wanneer de schakelaar dienst doet als muteknop.

AirPlay voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen met de eerste beta van iOS 4.3 bezig gaan met AirPlay-functionaliteit in hun apps. Dat houdt in, dat gebruikers straks video vanuit apps of websites kunnen streamen naar bijvoorbeeld de Apple TV of andere apparaten die met AirPlay kunnen werken. AirPlay wordt dus ook ondersteund in Safari.

Schermvullende iAds

Voorlopig nog niet gelanceerd in Nederland en dus voor ons niet zo relevant: Apple’s reclamebanners van de dienst iAds zijn voortaan ook schermvullend te tonen.

Verbeterde spellingscorrectie

De autocorrectie in iOS 4.3 lijkt nu ook woorden die abusievelijk aaneengeschreven zijn, maar normaliter met een spatie geschreven horen te worden, te herkennen en te verbeteren. Jonathan Hogervorst plaatste van de verbeterde autocorrectie een screenshot op Twitter.

Nieuw lettertype ‘Noteworthy’

Apple heeft aan de Notities-app een nieuw lettertype ‘Noteworthy’ toegevoegd naast de bestaande lettertypen ‘Helvetica’ en ‘Marker Felt’.

Nieuw lettertype noteworthy

Definitieve release van iOS 4.3

Er is nog geen officiële datum bekendgemaakt wanneer iOS 4.3 definitief beschikbaar komt. Net als bij eerdere firmware-updates zullen er waarschijnlijk meerdere betaversies voor ontwikkelaars volgen, waarin steeds nieuwe functies zijn toegevoegd en/of verwijderd. De definitieve functionaliteit van iOS 4.3 weten we dus pas in maart (of wanneer Apple de release uitbrengt), maar functies zoals de persoonlijke hotspot zullen waarschijnlijk blijvertjes zijn.

The iPhone Blog maakte een filmpje over de nieuwe functies, waarmee je in 5 minuten wordt bijgepraat:

Graag horen we in de reacties welke functies er nog meer zijn ontdekt door jullie!

Let op: beta-firmwareversies zijn alleen voorbehouden aan ontwikkelaars. Vragen naar links naar de iOS 4.3 beta-firmware of verzoeken aan ontwikkelaars om toegevoegd te worden zijn uitdrukkelijk niet toegestaan. Deze reacties zullen worden verwijderd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2011, 3:23
Categorie iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.