europese unie roaming

Nieuw maximumtarief mobiel internet in EU vanaf vandaag van start

In de EU geldt vanaf 1 juli een maximumtarief van 83 eurocent per MB. De Nederlandse providers hebben al veel lagere tarieven ingesteld via buitenlandbundels.

europese unie roamingVanaf vandaag (1 juli) gelden er nieuwe tarieven voor mobiel internet in de EU. Providers mogen hun klanten maximaal 83 eurocent per MB berekenen. Dit is verplicht gesteld door de Europese Commissie. In werkelijkheid rekenen de Nederlandse operators al een veel lager tariet, als je gebruik maakt van de speciale bundels die ze aanbieden. Zo rekent Vodafone slechts €0,06 per MB als je gebruik maakt van de Alles-in-1 bundel en ben je bij KPN en T-Mobile maar €0,10 per MB kwijt. De lagere tarieven gelden alleen binnen de EU; daarbuiten kun je nog steeds €10 per MB kwijt zijn in landen als Australië en de VS.

Bij Vodafone kun je een dagbundel afsluiten waar je €2 voor betaalt. Je krijgt 35MB datategoed en betaalt daarboven het normale tarief. T-Mobile heeft twee dagbundels (klein en groot) die respectievelijk €1,95 en €4,95 per dag kosten. Je krijgt er 5MB of 50MB dataverkeer bij. Wie meer nodig heeft kan ook voor €14,95 de weekpas van T-Mobile aanschaffen, waarbij je 100MB dataverkeer per week mag verbruiken en de snelheid buiten de limiet omlaag gaat naar 64Kbps. KPN heeft de Internetbundel EU waarvoor je €10 per maand betaalt en 100MB mag verstoken. Is de bundel dezelfde maand al op, dan koop je voor €10 weer een nieuwe bundel van 100MB. Deze bundel is wat minder gunstig omdat je er voor langere tijd aan vastzit. Voor de dag- en weekbundels van Vodafone en T-Mobile geldt dat niet. T-Mobile heeft overigens wel een buitenlandmaandbundel van €14,95 maar ook die moet voor langere tijd afgesloten worden. Je krijgt dan 500MB datategoed.

Naast dataverkeer werd ook de prijs van mobiel bellen aangepakt. De EU maakte in mei bekend dat het voeren van een telefoongesprek binnen de EU maximaal 29 eurocent per minuut mag kosten. Het ontvangen van een gesprek kost vanaf vandaag 8 eurocent per minuut en voor het verzenden van een sms’je betaal je niet meer dan 9 eurocent. De prijzen zullen de komende jaren verder dalen. Dit jaar geldt een maximumprijs van 70 eurocent exclusief BTW per MB (omgerekend 83 eurocent inclusief BTW), maar in 2013 moet dat omlaag naar 45 eurocent en een jaar later gaat het zelfs naar 20 eurocent. Die prijs moet blijven gelden tot 2017.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2012, 10:05
Categorie Providers
Onderwerpen Internet, mobiel bankieren, roaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.