Niet meer dan één iPhone-applicatie tegelijk

Een van de opvallende beperkingen van de iPhone SDK is het feit dat applicaties van derden niet op de achtergrond kunnen draaien. Daarbij mag steeds slechts één applicatie gelijktijdig actief zijn.

iPhone developerAfgelopen vrijdag schreef ik voor een andere website een compilatie van reacties op de iPhone SDK. Naast een verbeten discussie die daarna uitbarstte tussen aanhangers van iPhone en Windows Mobile, was er nog een andere quote die wat ophef veroorzaakte, namelijk die van Michael Arrington. Hij had niet helemaal goed begrepen hoe VoIP op de iPhone werkt, maar had wel de iPhone Human Interface Guidelines goed doorgelezen.

Daarin staat, dat er slechts één iPhone-applicatie gelijktijdig actief mag zijn. iPhone-applicaties van derden kunnen niet in de achtergrond blijven draaien. Dat levert voor ontwikkelaars een extra uitdaging op. Als je bezig bent een document te schrijven of een todo-lijstje te maken en er komt tussendoor een telefoongesprek binnen, dan moet je de openstaande applicatie verlaten. Anders sluit ‘ie vanzelf wel af. Hetzelfde geldt wanneer je tijdens het gebruik van een applicatie even in je e-mail of je adresboek wilt kijken (da’s bijvoorbeeld handig bij navigatietoepassingen). Door de richtlijnen wordt het lastig om bepaalde functies te implementeren. Wat nog niet duidelijk is, is of ze voor alle ontwikkelaars gelden, of dat er voor geselecteerde ontwikkelaars waarmee Apple nauw samenwerkt (bijvoorbeeld EA Games of Salesforce.com) uitzonderingen worden gemaakt. Om daarmee even op Windows Mobile terug te komen: daarbij blijven applicaties altijd op de achtergrond draaien, totdat je ze handmatig afsluit of de mobiele telefoon tegen ernstige geheugenschaarste aanloopt.

De ene multitasking is trouwens de andere niet… het feit dat je muziek kunt afspelen en tegelijk andere activiteiten kunt doen wordt vaak aangehaald als argument dat toch multitasking mogelijk is. Bij sommige besturingssystemen die geen multitasking ondersteunen (zoals PalmOS) kun je wel meerdere applicaties gelijktijdig gebruiken en bijvoorbeeld tijdens het luisteren naar muziek gewoon je browser openen of een notitie gaan schrijven. Of tijdens het bellen in je adresboek of agenda kijken, maar echte multitasking is het niet. Er zijn trouwens weinig (geen?) mobiele besturingssystemen waarbij je meerdere applicaties tegelijk op het scherm kunt zien: bijna allemaal tonen ze applicaties schermvullend. Het enige wat er nog een beetje op lijkt, zijn woordenboeken met residente modules, waarbij een applicatie op de achtergrond zichtbaar blijft terwijl je in een woordenboek pop-up bladert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 maart 2008, 21:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen multitasking, sdk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.