Nederlandse blindenstok I-Cane Mobilo werkt met iPhone-app

De Nederlandse blindenstok I-Cane Mobilo werkt met een iPhone-app en is in tegenstelling tot de BlueRange nu al te koop.

i-cane mobiloGoed nieuws voor mensen die de blindengeleidestok BlueRange op onze website zagen en baalden dat het nog wel even duurt voordat dit op de markt komt. In Nederland blijkt al een soortgelijk product te bestaan, dat je nu al kunt kopen. De I-Cane Mobilo wijst de weg naar een voorgeprogrammeerde bestemming en waarschuwt met een vingersensor als er obstakels op je pad zijn. Zelfs objecten hoog boven de grond, zoals een lage winkelpui, parasol, slagboom of laaghangende takken kan de Mobilo herkennen. De stok kost €1750 maar met een bijdrage van je zorgverzekeraar kan de prijs omlaag naar €437,50.

Voor die prijs krijg je de stok drie weken op proef en instructies van een professionele trainer thuis. Die neemt samen met je de routes door die je wilt lopen. De stichting die de stok heeft ontwikkeld wordt geleid door Huub Grooten, die regelmatig overleg voert met de koepelorganisatie voor blinden en slechtzienden en mensen uit de doelgroep betrekt bij de ontwikkeling van de I-Cane. Het product is ontstaan dankzij subsidies en bijdragen van allerlei maatschappelijke organisaties.

i-cane

De I-Cane Mobilo is een intelligente blindenstok, waarbij de traditionele witte stok is verrijkt met allerlei technologie. Er zitten sensoren in en je kunt navigeren via een knopje bovenop de stok. Een rood voelpijl bovenop de stok beweegt bijvoorbeeld naar rechts als je rechts moet afslaan en beweegt snel naar voren als er een obstakel aankomt.

icane-mobilo-winkelstraat

Voor de stok heb je minimaal een iPhone 4S nodig. Ook is het momenteel nog zo, dat je eerst een route moet hebben gelopen met een goed-ziende persoon, voordat de stok je langs dezelfde route kan navigeren. In de toekomst gaat dat veranderen: dan zal er wandelnavigatie in de app zijn opgenomen. Bestaande navigatie-apps zijn voor blinden niet zo geschikt, omdat ze te sterk op navigatie met de auto zijn gericht.

Tipgever: Jacob

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juni 2014, 13:26
Categorie Accessoires
Onderwerp blind

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.