Nederlandse 4G-netwerken steeds sneller, T-Mobile winnaar

De Nederlandse 4G-netwerken zijn uitstekend, in vergelijking met andere Europese landen. Er is eigenlijk geen slechte provider in Nederland, zo blijkt uit een benchmark. Toch wint T-Mobile net van haar concurrenten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De downloadsnelheden van de 4G-netwerken zijn in Nederland omhoog gegaan, maar tegelijk zijn de uploadsnelheden gedaald. Dat blijkt uit een vergelijkend rapport van het bedrijf P3, dat Europese netwerken met elkaar vergelijkt. In Nederland kwam T-Mobile als winnaar uit de bus, niet alleen op snelheid.

Vergelijking 4G-netwerken

De Nederlandse mobiele providers doen vrijwillig mee aan het benchmark-onderzoek, waarmee maximaal 1.000 punten te verdienen zijn. T-Mobile kreeg de hoogste score, namelijk 956 van de 1.000. Dat komt onder andere omdat bij T-Mobile de verbinding bij het bellen sneller tot stand wordt gebracht. De nummers twee en drie zijn Vodafone (931 punten) en KPN (930 punten). Nog net iets lager eindigde Tele2 (919 punten), dat de afgelopen jaren een gloednieuw 4G-netwerk heeft opgebouwd. Tele2 eindigt als laatste omdat de provider minder scoorde op bellen onderweg. Toch zijn de verschillen klein, vindt P3.

P3 heeft de tests uitgevoerd door met Samsung Galaxy S7-smartphones een vaste route door Nederland te rijden, ook langs kleinere steden en buiten de bebouwde kom. Het gaat dus om tests in een rijdende auto. Daarbij volgen ze een vaste route. Tijdens de test laten ze de telefoons continu bellen en data verbruiken, terwijl tegelijk een test op het datanetwerk wordt uitgevoerd. Er wordt dus geen rekening gehouden met dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden, zoals midden op de hei of in een bos.

Downloadsnelheid op 61 Mbps

De Nederlandse 4G-netwerken bieden een gemiddelde downloadsnelheid van 61 Mbps, zo blijkt uit de metingen. Een jaar geleden was dat nog 48 Mbps. De snelheid ging het meest omhoog bij Vodafone (+43%).

Wel ging de uploadsnelheid nogal drastisch achteruit, vooral bij KPN. Daardoor komt de gemiddelde uploadsnelheid op 13,7 Mbps, terwijl dat een jaar geleden nog 19,5 Mbps was. Bij KPN ging het om -62%.

P3 is tevreden over de Nederlandse 4G-netwerken, zeker in vergelijking met andere Europese landen. In Nederland zijn er dan ook geen slechte mobiele providers en als gemiddelde gebruiker zul je waarschijnlijk weinig merken van de verschillen in snelheid. Het bereik van de vier grote providers is ook ongeveer gelijk.

Zelfs de nummer vier, Tele2, scoort op een niveau dat het een goede kandidaat zou zijn om te winnen in landen met minder goede netwerken, zoals Spanje of het Verenigd Koninkrijk.

P3 is benieuwd hoe de netwerken in de toekomst zullen presteren:

Nederlandse telecomproviders blijken te beschikken over voortreffelijke netwerken. Het wordt interessant om te zien hoe ze het gaan doen bij toekomstige uitdagingen zoals het internet der dingen en zelfrijdende auto’s.

Lees het rapport: Holland 2017 results


Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 20 april: Rapport van P3 inmiddels beschikbaar en toegevoegd als link aan intro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2017, 19:34
Categorie Providers
Onderwerpen 4g, mobiel internet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.