iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps
nfc iphone

Nederlands initiatief voor mobiel betalen met NFC stopt

Het Nederlandse initiatief Sixpack voor mobiel betalen stopt. De vijf initiatiefnemers ABN Amro, ING, KPN, Rabobank en Vodafone spreken over een complex en moeizaam proces. Er zouden inmiddels betere alternatieven zijn, gemaakt door derde partijen.

nfc iphoneEr is een eind gekomen aan het samenwerkingsverband Sixpack tussen ABN Amro, ING, KPN, Rabobank en Vodafone. De vijf partijen (voorheen zes) zouden een systeem voor mobiele betalingen ontwikkelen. Maar voordat het systeem goed en wel is ingevoerd, stoppen de betrokken partijen er alweer mee. Er zou een nationaal platform voor mobiel betalen worden ontwikkeld, waarbij gebruik zou worden gemaakt van Near Field Communication (NFC).

Als een telefoon is voorzien van een NFC-chip of een speciale sticker, zou je op die manier kunnen afrekenen door het toestel langs een NFC-lezer te halen. De betrokkenen denken dat er betere alternatieven zijn om mobiel betalen in Nederland uit te rollen. T-Mobile stopte eerder al uit het samenwerkingsverband.

De gekozen oplossing bleek te complex en duurde te lang. Bovendien zijn er inmiddels externe partijen die bezig zijn om ondersteunende platformen voor mobiele betalingen aan te bieden. Zelf ontwikkelen is daarom niet meer nodig. “De vraag is nu welke partij we de opdracht gaan gunnen”, zegt programmadirecteur Wim Westerhof van Sixpack in een reactie aan Emerce. Partijen als VISA zijn al druk bezig met het testen van NFC-betaalmethoden. De bedrijven praten nog wel over verdere samenwerking, maar de kans dat dit een nieuwe betaalplatform oplevert is klein. Mobiel betalen komt er hoe dan ook aan, benadrukt Westerhof, maar niet in de vorm die de vijf bedrijven hadden voorzien.

Er zijn aanwijzingen dat de volgende iPhone NFC-functionaliteit bevat, maar die zijn nog niet verder dan het geruchtenstadium gekomen. Wel heeft Apple een aantal patenten rond NFC-betalingen aangevraagd. Uit gisteren verschenen cijfers blijkt dat zo’n 6 procent van de Nederlanders mobiel al betaalt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2012, 12:40
Categorie Achtergrond
Onderwerpen mobiel betalen, nederlandse apps, nfc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.