Nieuw patent iTravel wijst op NFC-ontvanger in volgende iPhone

Een nieuw patent van Apple beschrijft een iPhone-app genaamd iTravel, die het mogelijk maakt om op een iPhone met NFC in te checken op een vliegveld. De app trekt veel gelijkenissen met PassBook in iOS 6.

iTravelEen nieuw patent van Apple beschrijft een app genaamd iTravel. Hiermee zou je de iPhone kunnen gebruiken als een vervanger voor bijvoorbeeld de ov-chipkaart. De beschrijving trekt veel gelijkenissen met de nieuwe app PassBook, die door Apple toegevoegd zal worden in iOS 6. Het patent is interessant: er wordt namelijk meerdere malen gerefereerd naar NFC, een technologie die op het moment nog niet in de iPhone te vinden is.


Hoewel het patent erg lijkt op PassBook in iOS 6, steekt de beschreven app wel iets anders in elkaar. Zo wordt er bij het patent geen barcode gebruikt om de gebruiker te identificeren, maar een NFC-ontvanger. Door de iPhone tegen een NFC-apparaat te houden, zou je automatisch worden ingecheckt op het vliegveld. De iPhone 4S ondersteunt echter geen NFC, maar alleen Bluetooth 4.0. Het zou er op kunnen wijzen dat Apple in de volgende iPhone een NFC-chip zal toevoegen. Dit is niet de eerste keer dat deze mogelijkheid voorbij komt: in juni werd er nog gesproken over nieuwe iPhone-prototypes met NFC.

De gepatenteerde app zou reisinformatie bevatten, die je kunt gebruiken om in of uit te checken op bijvoorbeeld het vliegveld. Wanneer je de app zou gebruiken op het vliegveld zou hij ook informatie tonen van een gereserveerde vlucht en je helpen met het afgeven van je baggage.

Het patent beschrijft alleen hoe een app zoals PassBook ingezet kan worden tijdens het reizen. Tijdens WWDC 2012 bleek dat er veel meer met de app mogelijk is: zo kun je er kortingskaarten van winkels in opslaan, zodat je deze niet in je portemonnee hoeft te bewaren.

Hoewel de vermelding van NFC in het patent interessant is, moeten we wel een kanttekening maken: een aangevraagd patent hoeft niet altijd te betekenen dat er iets soortgelijks op de markt zal verschijnen. Aangezien het patent in 2008 al werd aangevraagd, bestaat er ook eens kans dat Apple inmiddels heeft afgezien van bepaalde plannen voor PassBook.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.