XS4ALL ringtone modemgeluid

Terug in de tijd: modemgeluid als ringtone op je iPhone

XS4ALL heeft iets leuks bedacht: omdat internet 25 jaar bestaat voor Nederlandse consumenten heeft de provider het originele modemgeluid uit die tijd uitgebracht als ringtone. Je kunt het instellen op je iPhone.

25 jaar internet

Vijfentwintig jaar geleden maakte XS4ALL internet voor het eerst in Nederland beschikbaar voor iedereen. Daarvoor was internet voornamelijk toegankelijk voor studenten en wetenschappers op universiteiten. Om het feest te vieren brengt XS4ALL nu twee speciale ringtones uit van het modemgeluid uit die tijd. Je hoort de handshake (het signaal dat er contact is gelegd) van het originele modem van Rop Gonggrijp, een van de oprichters van het bedrijf. Zijn modem is 25 jaar oud en functioneert nog steeds.

Het Nederlandse internet is eigenlijk ontstaan vanuit een hackersbeweging. Hack-Tic besloot op 1 mei 1993 internet aan particulieren aan te bieden in Nederland. Ze kozen daarvoor de naam XS4ALL en haalden binnen een dag 500 klanten binnen. Destijds moest je nog inbellen op een telefoonnummer en maakte je modem met piepgeluiden verbinding met het systeem van de provider. Kort daarna kreeg XS4ALL al concurrentie van andere aanbieders zoals Planet Internet en WorldAccess. Zat je vóór 1993 al op internet, dan is de kans groot dat je zakelijk gebruiker was (NLnet was al sinds 1989 actief), HCC-lid (sinds 1991) of internettoegang had via een universiteit. In die tijd moest je inbellen en voor veel mensen die vanaf het prille begin op internet zitten zal het modemgeluidje dan ook vertrouwd in de oren klinken.

Modemgeluid op je iPhone

Of het geluidje zo geschikt is als ringtone? Daar hebben we zo onze twijfels over. Maar je kunt het nu wel heel gemakkelijk toevoegen aan je collectie bel- en meldingstonen.

Hier kun je ze downloaden:

Vervolgens stel je de geluidjes in als ringtone of meldingstoon:

  1. Download het geluid naar je computer.
  2. Open iTunes en sleep het .m4r bestand naar je bibliotheek.
  3. Sluit de iPhone aan en sleep het geluidsbestand naar de lokale map Tonen op je iPhone.
  4. Ga nu op de iPhone naar Instellingen > Horen en voelen > Beltoon.
  5. Stel het modemgeluidje als ringtone in.

Je kunt het geluid natuurlijk ook als meldingstoon voor nieuwe e-mail of iets dergelijks gebruiken. Wil je meer uitleg, lees dan onze tip gratis ringtones maken.

Overigens heeft XS4ALL tegenwoordig weinig meer te maken met de hackersbeweging; het is al een aantal jaren onderdeel van KPN.

Terugkijkend is 1993 een baanbrekend jaar geweest voor internet: in augustus verscheen Windows 3.1, de eerste versie met grafische schil. En een maand later verscheen de Mosaic-browser voor Windows, waaruit Netscape, Internet Explorer en Firefox zouden ontstaan. 1993 is ook het jaar waarin Apple de Newton MessagePad uitbracht.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 01 mei: Stappen voor instellen van de ringtone iets aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2018, 12:43
Bron Bron XS4ALL
Categorie Providers
Onderwerpen provider, ringtones, xs4all

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.