Mock-up: als iOS in de jaren 80 was ontworpen

Ontwerper Anton Repponen maakte een mock-up waarin hij laat zien hoe iOS eruit zou zien, als het in 1986 was ontworpen. Repponen koos voor zwarte icoontjes, ermee rekening houdend dat de Apple Newton pas zo'n 10 jaar later op de markt zou komen.

ios-anton-repponenDe Palm-pda vormde voor mij de kennismaking met slimme mobiele apparaten. Maar het was zeker niet de eerste: Apple bracht veel eerder in de jaren 90 al de Newton uit en Psion-fans beweren dat ze nog veel eerder van de partij waren met de Psion Organiser die vanaf 1984 al in de winkels lag. Stel dat Apple rond die tijd al de iPhone had ontwikkeld, hoe zou het besturingssysteem er dan uitzien? Dat was een vraag die ontwerper Anton Repponen wel beantwoord wilde zien. Hij ging aan de slag met een mock-up, waarin hij de kleurige icoontjes heeft vervangen door graphics uit de vorige eeuw.

Anton koos bij iOS 0.0.1 voor zwarte letters op een witte achtergrond – niet helemaal in lijn met de toenmalige apparaten. Die hadden meestal zwarte letters op een groenige achtergrond (monochroom) omdat er nog geen kleurenschermen bestonden. Dat het met pioniers niet altijd goed afloopt, heeft de geschiedenis wel laten zien. Palm kwam na splitsingen, naamsveranderingen en overnames in handen van HP die van webOS geen succes wist te maken. Psion stopte met consumentenapparatuur en stortte zich op Symbian en de productie van zakelijke hardware. Inmiddels loopt niemand meer met een Psion Revo op zak en slinkt het marktaandeel van Symbian met de dag.

ios-anton-repponen-2

ios-anton-repponen-3

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2012, 9:56
Categorie Apple
Onderwerpen mock-up, retro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.