Meer widgets voor het iOS 5 Berichtencentrum: MusicCenter, Widget Task en meer (jailbreak)

Ontwikkelaars bedenken volop nieuwe ideeën voor het Berichtencentrum. Zo is er MusicCenter voor het bekijken van de muziek die je afspeelt. Of de Widget Task waarmee je apps snel kunt afsluiten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

spring prefsNa de eerste niet-officiële widget (UISettings) blijken de ontwikkelaars helemaal los te gaan. Er zijn meerdere ontwikkelaars met ideeën om het Berichtencentrum (Notification Center) nog beter te maken. Zo blijkt niet iedereen blij met de donkergrijze achtergrond met linneneffect, die Apple aan het Berichtencentrum heeft gegeven. In de afbeelding hiernaast zie je een wat subtieler kleurverloop van groen naar goudgeel. Bovendien is bovenin de nieuwe widget Spring Prefs te zien, die in het Berichtencentrum nuttige informatie zoals beschikbaar RAM-geheugen, firmware-versie, IP-adres en uptime. Spring Prefs van @GreySyntax komt binnenkort beschikbaar.


musicwidgetOp internet en op de designwebsite Dribbble zijn nog meer ideeën verschenen om het Berichtencentrum beter te maken, bijvoorbeeld de MusicCenter widget van Aaron Wright, dezelfde man die eerder de UISettings-widget uitbracht. Daarmee kun je kijken welke muziek je momenteel zit te luisteren. MusicCenter komt binnenkort als widget beschikbaar binnen de BigBoss-repo. Een mogelijke toekomstige versie kan naast album, artiest en muzieknummer ook het afspelen van je muziek bedienen, zoals het doorspringen naar een volgend nummer. Het is dan vanuit deze widget zelfs mogelijk te tweeten welk muzieknummer je aan het luisteren bent.

Alles goed en wel, maar je moet natuurlijk wel voorkomen dat je je Berichtencentrum zodanig volpropt met leuke widgets, dat je de belangrijke meldingen over het hoofd ziet.

task widgetWidget Task combineert de multitaking-balk van iOS met het Berichtencentrum, zodat je sneller toegang hebt tot actieve en recent gebruikte apps. Je kunt dan ook sneller actieve apps afsluiten, bijvoorbeeld wanneer je klaar bent met navigeren en TomTom of Navigon wilt stoppen. Deze widget is hiernaast te zien.

Om deze widgets te kunnen gebruiken moeten ontwikkelaars momenteel nog wel de beperkingen van Apple omzeilen. De widgets werken daarom alleen nadat je een jailbreak hebt uitgevoerd. Het is nog niet bekend of Apple zelf de mogelijkheid om widgets te bouwen, gaat toestaan.

Wat het uiterlijk betreft zijn er ook nog wel wat verbeteringen mogelijk, zoals deze van Jeff Brocerick:

ios5-notifications

Of deze duistere glossy-variant van gildedsplinter:
ios notification center gildedsplinter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.