Meer frequentieruimte voor mobiel internet moet netwerken minder belasten

De 800 MHz-band zal beschikbaar komen voor mobiel internet, zo heeft minister Verhagen gezegd. Dit is nodig om het groeiende gebruik van mobiel internet aan te kunnen. Er is geen effect op de snelheid van het netwerk.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Mobiele internetproviders mogen vanaf 2013 gebruik maken van de 800 MHz-band voor mobiel internet. Dit liet minister van Economische Zaken Maxime Verhagen vandaag weten. Toegang tot de extra uitzendruimte is nodig om het groeiende mobiele internetgebruik op te vangen.

Iedereen die op een druk treinstation zijn mail ooit probeerde te checken heeft wel eens last gehad van een overbelast mobiel netwerk. Dit probleem zou opgelost moeten worden nu de 800 MHz-band vrij wordt gemaakt voor mobiele providers. Dit heeft geen direct effect op de snelheid van het netwerk, maar zorgt ervoor dat het groeiende mobiele verkeer naar behoren opgevangen kan worden.

De 800 MHz-frequentie wordt op het moment al gebruikt, wat ook de reden was waarom deze ontwikkeling wat langer op zich liet wachten. KPN gebruikt de band voor Digitenne, draadloze microfoons werken erop en ook de publieke omroep maakt er veelvuldig gebruik van. Volgens Verhagen verhuizen deze naar een andere frequentie.

Het plan is om in 2012 de 800 MHz-band te veilen. Zodra de draadloze ruimte verdeeld is kan deze vanaf 1 januari 2013 gebruikt worden. Tegelijkertijd worden ook de GSM-frequenties 900 en 1800 MHz opnieuw geveild.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juli 2011, 21:09
Categorie iOS
Onderwerpen mobiel internet, politiek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.