Mac User Group

Hebben Mac-gebruikersgroepen nog toekomst?

Mac User Groups waren ooit de spil van de Apple-community. Nu worden de groepen steeds kleiner, omdat er nauwelijks nieuwe leden bij komen. Maar het enthousiasme voor Apple is nog steeds erg groot.

Mac User GroupOoit vormden ze de spil van de Apple-community: Mac-gebruikersgroepen. Tegenwoordig zijn er steeds minder van dit soort clubjes enthousiastelingen, constateerde de New York Times. Ze dateren uit een tijd dat er nog geen internet was en je naar zaaltjes afreisde om floppy disks met elkaar uit te wisselen. Ook in Nederland en België vind je Mac-gebruikersgroepen (MUG’s). De twee bekendste zijn Stichting Klokhuis in Nederland en MacLimburg in België.

‘Genius Bar van de vorige eeuw’
In Nederland heb je nog een paar kleinere groepjes in Alkmaar, Limburg en Eindhoven, in België kun je onder andere nog terecht in Knokke-Heist en Antwerpen. Geloof het of niet: de meeste MUG’s komen nog regelmatig bij elkaar, al hebben de websites wel dringend een opknapbeurt nodig en richten sommige clubs (zoals die in Brugge) zich nadrukkelijk op senioren – de groep die in de jaren 70 er al bij was, toen de eerste Mac-gebruikersgroepen werden opgericht. Nieuwerwetse Apple-gebruikers worden geen lid meer van een MUG; zij weten dat ze op elk moment van de dag support kunnen krijgen via gebruikersforums, het Apple-supportforum of desnoods via de Apple Store. Ze waren de Genius Bar van de vorige eeuw. De groepen ontmoetten elkaar op MacWorld, de gigantische beurs waar Apple jarenlang nieuwe producten aankondigde (waaronder de originele iPhone, zie hieronder).

Rebelse Apple-gebruikers in een Windows-wereld
Midden jaren negentig beleefden ze hun hoogtepunt. Toen waren er duizenden MUG’s, nu zijn het nog een paar honderd. Ze zijn nog steeds gebaseerd op het idee dat je elkaar onderling kunt helpen bij computerproblemen, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Vooral in de periode dat Windows in opkomst was en de Mac-gebruikers het gevoel hadden dat ze als laatste der Mohikanen de Apple-erfenis levend hielden. Apple stond in die periode op de rand van een faillissement, Jobs was nog niet teruggekeerd van zijn verbanning en Microsoft was in rap tempo bezig om de desktop te veroveren. Ondertussen zijn de rollen omgedraaid: Microsoft zit in het verdomhoekje en Apple is uitgegroeid tot het rijkste techbedrijf ter wereld. Probeer dan maar het gevoel te houden dat je rebels bezig bent, door voor Apple te kiezen.

Groepen sterven langzaam uit
De Mac-gebruikersgroepen blijven enthousiast doorgaan, maar ze hebben bijna allemaal te maken met hetzelfde probleem: er komen geen nieuwe leden bij. De groepen die nog niet zijn opgedoekt, bestaan nu grotendeels uit ouderen. Om een idee te geven van de terugval in leden: bij de Mac-gebruikersgroep in Arizona kwamen ooit 2.700 leden naar de bijeenkomsten, nu zijn het er nog maar 70.

Het artikel in de New York Times gaat dieper in op de situatie bij de Amerikaanse Mac-gebruikersgroepen.

Heb jij ervaringen met een Mac-gebruikersgroep? We zijn benieuwd!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2015, 18:11
Categorie Achtergrond
Onderwerpen community, mac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.